Ministar Vučević: Srpska namenska industrija nije prodavala oružje Rusima ni Ukrajincima

On je naveo da namenska industrija prodaje oružje samo onim kupcima koji donesu sertifikat i objasnio da oružje ne može biti dalje prodavano bez srpske saglasnosti.

07.03.2023. 13:54
  • Podeli:
vojnici Ukrajina Bahmut vojska foto Reuters-64031721ad501.webp Foto: Reuters

Nakon spekulacija u medijima ali i među analitičarima i izjave portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da Rusija pažljivo ispituje informacije o navodnoj prodaji srpskog oružja Ukrajini, ministar odbrane Miloš Vučević je rekao danas da srpska namenska industrija nije prodavala oružje zaraćenim stranama u rusko-ukrajinskom sukobu. 

"Deset dana objašnjavamo da ne izvozimo vojnu opremu ni ruskoj ni ukrajinskoj strani. Pokažite mi jedan papir da naše naoružanje može da se reeksportuje. Mi smo odgovorna strana koja se drži reči i međunarodnih ugovora, jer tako pravite kredibilitet svoje države", rekao je Vučević za tv Pink. 

On je naveo da namenska industrija prodaje oružje samo onim kupcima koji donesu sertifikat i objasnio da oružje ne može biti dalje prodavano bez srpske saglasnosti. 

On je dodao da petina oružja koja se proizvede u namenskoj industriji ostaje Vojsci Srbije sa ciljem njenog jačanja. 

Ministar je izjavio da su izdvojena nova sredstva koja će se plasirati u namensku industriju da će ona biti veliki podstrek za njen razvoj.  

"Mi smo sada spremili paket od 400 miliona evra, dodatnih sredstava koji nisu uz budžeta, koja se plasiraju delimično u namensku industriju. To je 100 miliona evra koje idu u nove pogone i tehnologiju, proizvodne mašine. Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija će to strogo kontrolisati. I 300 miliona spremamo paket za naoružanje za Vojsku Srbije", rekao je on.

Komentarišući sajam naoružanja u Abu Dabiju, Vučević je naveo da je je prilikom sajma ostvareno dosta važnih kontakata i poslova, a da je najvažniji od njih kupovina nekoliko hiljada dronova "Kamikaza" koji će biti sukcesivno isporučeni. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()