Ministarka Begović potpisala tri memoranduma o saradnji sa kineskim partnerima

Reč je o Memorandumu o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave

08.05.2024. 16:05
  • Podeli:
jelena begović vladimi šporičić tanjug-663b8696b58cd.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović potpisala je danas, tokom plenarnog sastanka dve delegacije, tri memoranduma o razumevanju sa partnerima iz Narodne Republike Kine.

Reč je o Memorandumu o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici (ILRS), Memorandumu o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe, kao i Memorandumu o ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Narodne Republike Kine i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka je istakla da je poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga je ogromna čast za Srbiju, kao i da je počastvovana što je prisustvovala sastancima dvojice predsednika, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"Kineski narod bio je sa nama u najtežim momentima srpske istorije i ova poseta predstavlja potvrdu izuzetnih odnosa naše dve države. Prijateljstvo Republike Srbije i Narodne Republike Kine je stvar tradicije i međusobne podrške koja se neguje decenijama. Republika Srbija jeste i uvek će biti partner Kini i veliko mi je zadovoljstvo što smo veličanstvenim dočekom Si Đinpinga to dokazali", rekla je ministarka Begović.

Dodala je da će tokom naredne tri godine kineski partneri ugostiti 50 srpskih naučnika, kao i da su pozvali 300 srpskih studenata na studije u Kinu.

"Takođe, inovacije u novima tehnologijama, uključujući i veštačku inteligenciju, predstavljaju veliku šansu za dalji razvoj i jačanje veze između naše dve zemlje", zaključila je Begović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()