Misija UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji

Uprkos zahtevima za njeno okunčanje, misija UNMIK će nastaviti da deluje

20.10.2022. 13:11
  • Podeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Portparolka UNMIK Sanam Dolatshahi izjavila je da Misija na Kosovu nastavlja nesmetano da radi, nakon što je na na sednici SB UN gde je generalni sekretara Antonio Gutereš podneo izveštaj o radu UNMIK-a, više zvaničnika tražilo prestanak rada ove misije.

"Mandat UNMIK, zasnovan na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, je da obezbedi uslove za miran i normalan život svih stanovnika Kosova. U tom cilju, UNMIK radi na promovisanju i zaštiti ljudskih prava, jačanju vladavine prava i unapređenju značajnog angažovanja žena i mladih", rekla je Dolatshahi za Euronjuz.

Misija UN, koja je na Kosovu od 1999. godine, pomogla je u stvaranju kosovskih institucija, kao i ustavnog okvira, a trenutno, po rečima portparolke UNMIK-a, misija radi sa nizom kosovskih institucija na više nivoa i sprovodi svoj mandat u saradnji sa međunarodnim partnerima.

"Implementirali smo više od 250 projekata za pet godina radeći sa partnerima i šampionima iz svih zajednica na Kosovu, u različitim oblastima kao što su jezička prava, pristup pravdi i ekonomsko osnaživanje. Promovisanjem dijaloga među zajednicama na terenu, UNMIK nastavlja da podržava napredak u političkim diskusijama na visokom nivou, posebno u dijalogu koji vodi EU. Pored toga, UNMIK obavlja ključnu ulogu redovnog praćenja i izveštavanja Saveta bezbednosti UN o dešavanjima na Kosovu", navodi Sanam Dolatshahi.

Poslednje zahteve za završetak misije UNMIK uputili su albanski premijer Edi Rama, šefica Misije SAD u UN Linda Tomas-Grinfild i predsednica Kosova Vjosa Osmani u septembru ove godine, podseća Euronews.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()