MUP u Prištini: Novčana kazna od 21. novembra za vozila koja nisu preregistrovana

MUP u Prištini najavio da od sutra 1. novembra počinje sa opominjanjem vozača koji nisu preregistrovali vozila na tablice privremenih prištinskih institucija

31.10.2022. 15:08
  • Podeli:
kosovo-pristina-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je da se u svim centrima za registraciju vozila nastavlja pružanje mogućnosti promene srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiji na RKS tablice do 21. aprila sledeće godine, a da od sutra, 1. novembra, počinje opominjanje vozača da se radi o "nelagalnim tablicama" sa zahtevom da ih preregistruju.

"Od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Kosova sa nelegalnim registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, biće izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom", navodi se u policijskom saopštenju, upućenom građanima.

Dodaje se da od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, za ulazak i kretanje po KiM, dobijaće probne registarske tablice, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama.

"Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, na registarske tablice RKS, ali u tom vremenskom terminu neće biti finansijskih olakšica", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da nakon 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti. Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglasio je Petković, prenosi RTS.

Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo je odluku da zamena registarskih tablica ostaje na snazi, ali uz izmene koje podrazumevaju da puna primena RKS tablica počne posle 21. aprila iduće godine. Ova odluka izazvala je ogorčenje i nevericu u Srbiji, dok su međunarodni faktori izrazili zabrinutost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()