Najavljen politički protest u Srbiji: Pokazivanje mišića ili politička stabilnost?

Sličnu situaciju u zemlji imali smo 1996. godine

Autor: Zvonko Ninkov
10.05.2023. 19:23
  • Podeli:

Skup koji je najavljen za 26. maj, a koji vlast najavljuje kao "najveći ikad održan u Srbiji", predstavljen je kao nešto što bi trebalo da donese "narodno jedinstvo i političku stabilnost".

Za druge, međutim, to okupljanje pre deluje kao "pokazivanje mišica vladajuće koalicije" i preti da doprinese još dubljim sukobima i većoj neizvesnosti u već podeljenom srpskom društvu. 

Bez obzira da li je bilo nekoliko ili pedeset hiljada građana na protestnom skupu "Protiv nasilja", tek nema sumnje da je to bio povod da SNS i njeni partneri uzvrate na sličan način. I oni bi da okupe građane ispred Narodne skupštine, ali da njihov skup bude masovniji. Iako u pozivu predsednik Vučić nije pozvao samo pristalice vlasti, nije propustio da optuži opoziciju da "zloupotrebljava tragediju".

"Zato što misle da je trenutak da i bez izbora i bez ikakve volje naroda na silu dođu na vlast, znajući da ih ljudi nikada nisu hteli i nikada neće hteti", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz opozicije poručuju da je poruka sa skupa bila jasna: zaustavljanje sistemske promocije nasilja i smena najodgovornijih za to - ministara prosvete i policije, kao i šefa BIA-e.

"U trenutku kada građani reše uzroke problema kako nam se ovi nemili događaji i masovna ubistva više nikada ne bi ponovila, predsednik Srbije kao da ne želi da čuje vapaje građana, nego poziva na kontramiting, a to je, ništa drugo, nego prebrojavanje građana na ulici, polarizovanje društva i dovođenje društva na ivicu incidenata", kaže narodni poslanik "Ne davimo Beograd" Robert Kozma.

A sličnu situaciju smo već imali 1996, kada su na miting koalicije Zajedno vladajući SPS i JUL odgovorili kontramitingom. To je preraslo u obračun građana na ulicama u kojem je jedan demonstrant teško ranjen.

"Mislim da je svaka vrsta poena na ovakvoj  situaciji, svaka vrsta dodatne polarizacije, svako odsustvo, kada se tiče opozicije, svesti da je dobar deo glasačkog tela i vladajućih stranaka šokiran i zbunjen ovim i traži rešenje, korak unazad", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Možda do tog koraka ipak i ne dođe pošto je svoj poziv na skup 26.maja Vučić bukvalno uputio svima.

"Pozivamo sve ljude koji žele dobro Srbiji, koji žele da sačuvamo Srbiju, da odbranimo Srbiju od onih koji žele da je uruše i unište po svaku cenu i da pokažemo na miran i dostojanstven, ponosit i demokratski način da Srbiju niko ne može da oduzme njenim građanima", rekao je on.

Dalje dolivanje ulja na vatru možda bi se moglo i preduprediti sednicom Skupštine na kojoj bi, kaže Stojiljković, bilo pravog dijaloga između vlasti i opozicije i ispunjavanja nekih od zahteva sa protesta od 8.maja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()