Najvažniji priručnik pred izbore: Razlikujte pravilni od nepravilnog glasačkog listića

Pred biračima je više načina na koje mogu da pravilno popune glasački listić na svom izbornom mestu

29.03.2022. 13:16
  • Podeli:
Collage Maker-28-Sep-2022-05.35-PM-1664379213540.webp Foto: CRTA

Zaposleni u javnom sektoru i pojedinci iz ranjivih grupa godinama su izloženi političkim pritiscima i ucenama tokom predizborne kampanje i izbornog procesa. Nasilje u vidu primoravanja da se glasa za određenu stranačku opciju svoj vrhunac dostiže na sam dan održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Rezultati posmatranja prvog dela izborne kampanje, koga je sprovela organizacija Crta, pokazuju da je slična situacija zabeležena i ove godine na terenu. Iz pomenute posmatračke misije ponovo upozoravaju na to šta podrazumeva važeći, a šta nevažeći glasački listić, kao i da li je snimanje izbornog materijala mobilnim telefonom dozvoljeno na izbornom mestu.

Nedelju dana do opštih izbora u Srbiji: Za koga ćemo sve moći da glasamo?

Više od 6,5 miliona birača moći će da glasa na 8.255 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu između 8 predsedničkih kandidata i 19 parlametnarnih lista

"Zakon o izboru narodnih poslanika i Priručnik o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije (RIK) propisuju više mogućnosti koje se nalaze pred biračima.

"Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao", navedeno je na sajtu Crte.

Ispravan listić:

- U slučaju da je birač zaokružio ili podvukao ime i prezime samo jednog kandidata

- U slučaju da je birač zaokružio ili podvukao naziv ili deo naziva samo jedne izborne liste

- U slučaju da je birač zaokružio ili podvukao i redni broj ispred naziva izborne liste i naziv te izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

- U slučaju da je birač zaokružio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste

- U slučaju da je birač zaokružio ili podvukao i ime jednog nosioca izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

- U slučaju da je birač na listiću precrtao jedan ili više rednih brojeva odnosno jedan ili više naziva izbornih lista, a zaokružio redni broj ispred imena i prezimena kandidata ili naziva liste.

Za one koji su na izborni dan kreativno inspirisani pa docrtavaju različite simbole, parole ili svoje predstavnike, treba naglasiti da glasački listić ostaje važeći sve dok je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste ili kandidata.

Očekuje se velika izlaznost, u Skupštinu sigurno ulaze SNS, SPS, 'Ujedinjeni za pobedu Srbije' i 'Moramo'

'Treba ostaviti mogućnost promene u narednih nedelju dana, zato što mnogi glasači odluku donese u poslednjih nekoliko dana', kaže direktor CESID-a

"Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao", ističe Crta.

Nevažeći listić:

- U slučaju da je birač zaokružio više izbornih lista ili kandidata

- U slučaju da je birač zaokružio jednu listu, a drugu podvukao

- U slučaju da je birač zaokružio jednu izbornu listu ili kandidata, a ostale precrtao

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()