Narodni poslanici nastavljaju raspravu o Kosovu i Metohiji

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu.

03.02.2023. 09:19
  • Podeli:
Tan2023-02-0210303430_5 Narodna skupština narodni poslanici Tanjug Zoran Žestić-63dcc3f0530a6.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanici Skupštine Srbije u 11 časova nastavljaju posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin Izveštaj o pregovorima sa Prištinom. Sednici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na dnevnom redu posebne sednice Skupštine Srbije je Vladin "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023".

Predstavljajući Izveštaj, predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da je cilj otvoreni razgovor o najtežim stvarima s kojima se suočavamo, a ne prebacivanje odgovornosti.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav, u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije izneli su juče svoje stavove.

Žučna rasprava narodnih poslanika se u jednom trenutku pretvorila u incident, kada je došlo do koškanja poslanika vlasti i opozicije. U incidentu su učestvovali poslanici Dveri, Narodne stranke i DŠ-a, koji su skandiranjem ometali Vučića i govorili "izdaja", "predaja", "ostavka" a zatim su krenuli ka predsedniku.

Na to su ustali poslanici SNS-a i došlo je do koškanja između poslanika SNS-a i obezbeđenja. Predsednik Vučić izjavio je nakon incidenta da su opozicioni poslanici cirkusom koji su napravili u parlamentu naneli ogromnu štetu Srbiji.

"Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas", poručio je Vučić poslanicima opozicije koji su ga prekinuli dok se obraćao predstavnicima Srba sa KiM i odgovarao na poziv lidera Dveri Boška Obradovića da Skupština odbaci francusko-nemački predlog za KiM.

Predsednik je obraćajući se na kraju jučerašnjeg zasedanja poručio da su svi neuspesi Srbije rezultat naših zađevica, neslaganja...

"Mnogo mi je žao što ste ovo danas uradili. Sebi ste naštetili, za to mi je manje žao, ali mislim da je Srbija danas pretrpela udarac zbog onoga što ste uradili", kazao je Vučić govoreći o incidentu.

Rekao je i da se nada se da će to biti brzo zaboravljeno.

"Mi svi zajedno, koliko god različito mislili, moraćemo što je moguće više jedinstveno da se borimo za našu otadžbinu kojoj neće biti lako u narednom periodu", kazao je predsednik obraćajući se poslanicima.

Poslanici opozicije uglavnom su kritikovali predlog jer, kako oni tvrde, podrazumeva članstvo tzv Kosova u UN, ali su saglasni da dijalog sa Prištinom treba nastaviti.

Predsednik je na to poručio da nije za članstvo tzv. Kosova u UN, kao i da nikada neće priznati nezavisno Kosovo, ali da moramo da vodimo dijalog sa Prištinom jer bi svaki eventualni sukob bio katastrofalan za Srbiju.

Vučić je obavestio poslanike da je nakon jučerašnjeg incidenta premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo talas demonstracija i da će izvesti studente u Prištini da protestuju protiv Zajednice srpskih opština.

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred Skupštine Srbije zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma, niti bilo kojeg drugog koji bi na bilo kakav način predstavljao priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova ili mu omogućio članstvo u UN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()