Nemačka ambasadorka: Ne podržavamo samo jednu stranu, mora se naći kompromis za KiM

Prema tvrdnjama nemačke ambasadorkem na kraju rešenja za KiM stoji međusobno priznavanje Beograda i Prištine

19.11.2022. 10:13
  • Podeli:
Nemačka rajhstag pixabay.jpg Foto: Pixabay

Da Nemačka i Francuska ostaju čvrsto uz proces koji je pokrenut Briselskim sporazumom te da stoje iza toga da je u ovoj situaciji najvažnije za Beograd i Prištinu da budu spremni na kompromis kako ne bi došlo do eskalacije sukoba, potvrđuju i ove reči ambasadorke Nemačke u Srbiji Anke Konrad, demantujući sumnju da Berlin podržava samo jednu stranu ili da više ne želi Briselski sporazum.

Međusobno priznavanje na kraju

 

Konradova je naglasila da se Nemačka zalaže za poštovanje Briselskog sporazuma kao i za njegovu primenu što uključuje i zalaganje za uspostavljanje Zajednice srpskih opština jer to je, kako kaže, deo dogovora.

Međutim, ambasadorka napominje da taj dogovor ima još tačaka i da obe strane treba da rade na njegovoj implementaciji.

"To (uspostavljanje ZSO) je predviđeno sporazumom iz 2013. i u njemu jasno stoji da to treba sprovesti. Nema ničego što bi bilo suprotno tome ili bi moglo ukazati da taj sporazum više ne važi. On mora da se primeni i to važi za obe strane", rekla je ambasadorka i dodala da sve što postoji u Briselskom sporazumu mora da bude primenjeno.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu čiji je navodni tekst dospeo u javnost, ambasadorka kaže da je on usmeren na rešenje tzv. kosovskog pitanja i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ali da na kraju tog puta za Beograd stoji zvanično priznanje Prištine.

"Na kraju konačnog rešenja, a mnogo je toga što do tada treba rešiti, polazimo od toga da će doći do priznanja Kosova*. Ali mi ne kažemo - najpre priznanje, a onda ostalo. Prvo treba uspostaviti poverenje", navela je ona i dodala da je Miroslav Lajčak odličan izaslanik EU koji u ulozi posredinika pokušava sa Beogradom i Prištinom, koliko dve strane dopuste, da pronađe rešenje.

Tesna saradnja Nemačke i Srbije

 

“Moramo da uđemo u regularni dijalog, ali ne da imamo samo sastanke na visokom nivou kada neko pitanje ostane bez dogovora i nazire se eskalacija zbog isticanja nekog roka, kao sada, već da to bude proces u kojem bi takva pitanja bila blagovremeno rešena. Nikakva eskalacija nije naš interes, a sigurno ni Beograd, ni Priština”, uverena je nemački diplomata, koja je odnedavno preuzela dužnost ambasadora Nemačke u Srbiji, nasledivši Tomasa Šiba.

Amasadorka je, osvrnuvši se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu, da Berlin podržava samo Prištinu, ocenjuje saradnju Nemačke i Srbije kao tesnu i punu poverenja, iako se politički stavovi naše dve zemlje ne podudaraju.

U prvom planu je privreda, ali saradnja obuhvata mnogo više od toga, npr. ovih dana nemačka vlada predala je srpskim graničarima novu opremu za nadziranje granica, postoji intenzivna saradnja u oblasti kulture i još mnogo zajedničkih projekata, dodala je.

"Po pitanju Kosova, naš stav je jasan, da želimo dijalog o normalizaciji, da Beograd i Priština nađu mogućnost da normalizuju svoje odnose. To bi bilo veoma bitno za Srbiju i Kosovo, ali i ceo region. Po pitanju sankcija Rusiji, stav je, takođe, poznat. Nadamo se da će Srbija, nakon što je već osudila napad Rusije na Ukrajinu, u sledećemo koraku uraditi i to. Razgovaramo o tome i nadamo se da će Srbija, kao što su i ostale zemlje regiona to učinile, uspeti da ide tim putem", rekla je Konrad i dodala da je Nemačka dosad investirala u razvoj Srbije 2,3 milijarde evra.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()