Nemačka i Francuska od Prištine očekuju konkretne korake za prijem u Savet Evrope

Prijem tzv. Kosova neće se naći na dnevnom redu sledeće sednice

07.05.2024. 16:44
  • Podeli:
eu zastava savet evrope shutterstock-663a3e1fdbddd.webp Foto: Shutterstock

Iz ambasada Nemačke I Francuske u Prištini poručili su da su za prijem u Savet Evrope, vladi Aljbina Kurtija potrebni “drugi konkretni koraci ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom”.

Kvinta i drugi su u kontinuitetu govorili da očekuju da Priština napravi opipljive korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom kako bi obezbedila potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara, ne bi li aplikacija za članstvo bila uspešna.

"Prema našem mišljenju, takav korak bi bio da se nacrt statuta Zajednice uputi Ustavnom sudu”, preneli su stav nemačke ambasade mediji u Prištini.

Podsećaju da je nemački ambasador rekao u svojoj objavi na Tviteru posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da "Kosovo mora da uradi veliki posao“.

“Ovo se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Kurtiju i njegovoj Vladi da ubede države članice drugim sredstvima, odnosno drugim konkretnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, za koju se Priština obavezala da će osnovati i koja je međunarodna obaveza“, saopšteno je iz nemačke ambasade.

A iz ambasade Francuske u Prištini saopšteno je da bi slanje nacrta statuta EU za Zajednicu opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu obezbedilo podršku za članstvo u Savetu Evrope.

"Slanje nacrta statuta Asocijacije na ocenu Ustavnom sudu pominjano je kao jedan od jasnih koraka koje Priština treba da preduzme da bi obezbedilo podršku u Savetu Evrope, ali je premijer Kurti rekao da nije dobio taj plan odvojeno od paketa. Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi dobrodošao korak da se obezbedi podrška za članstvo u Savetu Evrope“, saopštila je ambasada Francuske.

Takođe je saopšteno da nacrt statuta EU "ima punu podršku država članica koje podržavaju dijalog uz posredovanje EU“.

On nudi najbolju i jedinu osnovu do sada za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, napominje se u saopštenju, prenosi RTS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()