Nova srpska vlada: Koji su prioriteti kabineta i šta očekuju građani Srbije?

Prethodna Vlada borila se da suzbije posledice kovida19, a novi saziv sa starom premijerkom pokušaće da odgovori na ekonomske i energetske izazove.

Autor: Bojana Petrušijević
27.10.2022. 19:28
  • Podeli:
vlada_srbije_slobodan_miljevi-1666883898126.webp Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Dan posle zakletve, 28 ministara uselilo se u Vladu. Njihov prioritet je ostanak na evropskom putu, uz novu energetsku politiku, veću digitalizaciju, ulaganja u nauku i očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje. Međutim, šta će se promeniti?

Gotovo jedine spoljno-političke teme u kabinetima u Nemanjinoj 11 su Ukrajina i odnos prema Ruskoj federaciji, a plan Vlade za ta pitanja u ekspozeu nije konkretno izložen. Ipak, stručnjaci očekuju da Vlada pokuša da održi kontinuitet, uz veliki izazov.

"Mislim da je problem što je Vučić ponovo oročio mandat ministrima odnosno novoj administraciji. Faktički im je rečeno okej, vi ste tu godinu, godinu i po dana, a za posle ćemo da vidimo", kaže Dušan Milenković, politički konsultant.

Nova lica u Vladi Srbije izazvale su brojne polemike u javnosti, naročito zbog narativa iz redova vladajuće koalicije da će ona biti ratna.

"Mi imamo problem da na ključnim mestima za ekonomiju i privredu imamo ljude koji su nova lica i nemaju dokazanu biografiju za te resore, a imamo ozbiljnu ekonomsku krizu. Sa druge strane, moramo da pomenemo dobra rešenja. Tanja Miščević je jedna od najzaslužnijih osoba za evropski put Srbije. Ako neko može da napravi pomak i korak napred u tom smislu, to je upravo Tanja Miščević", kaže Milenković.

A pomaci su neophodni i u energetici, pa je najavljena izgradnja naftovoda ka Mađarskoj uz ulaganja od 12 milijardi evra. 

Ipak, ključni prioritet biće očuvanje mira. 

Za razliku od prethodnih ekspozea, daleko manje prostora na 76 stranica zauzimaju tačke o reformama. Reč reforma zamenjena je rečju "stabilnost" koja je u fokusu dok, kako premijerka navodi, svet klizi u Treći svetski rat.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()