Novi detalji upada Kurtijevih specijalaca na severu KiM: ROSU vrši pretres i plenidbu

Tzv. kosovska policija upala je u preostale objekte Republike Srbije na severu KiM

30.08.2024. 18:41
  • Podeli:
upad rosa na severu kim tanjug-66d1f5aa54645.webp Foto: Tanjug

Pripadnici tzv.Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije i ostalih bezbednosnih kosovskih struktura, ušli su u preostale objekte Republike Srbije na severu KiM, prevashodno, opštinske službe i administraciju.

Pretres u vešeraju KBC Kosovska MItrovica

Kako je za KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, policija je ušla u privremeni organ u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zgradu mitrovičkog okruga gde je smeštena Kancelarija za KiM, zgradu vešeraja u KBC, te u još tri objekta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

On tvrdi da policija nije ušla u bolnicu, već da vrši „samo pretres“ u vešeraju.

Što se Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića tiče, gde je pre više od godinu dana tzv.Kosovska policija već zaposela zgrade u kojima su do tada funkcionisali opštinski privremeni organi, u pitanju su objekti, za koje, kako je za KoSSev rečeno u KP, „sumnjaju da se obavljalo falsifikovanje dokumentacije“.

Trenutno se tzv.Kosovska policija nalazi u najmanje pet objekata na Severu gde pleni i pregleda dokumentaciju koju je zatekla.

Ispred Privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici, tzv.Kosovska policija je već razvukla žutu traku, odakle iznosi opremu i dokumentaciju.

Dokumentacija se iznosi i iz zgrade okruga, gde se nalazi i Kancelarija za KiM.

Oglasila se Kancelarija za KiM

 Povodom upada tzv. kosovske policije u četiri opštine na severu Pokrajine, direktor Kancelarije za KiM Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO.

 "Aljbin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO. Haos koji je danas u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imaće dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na severu pokrajine i nove eskalacije situacije", poručio je Petković.

On je podsetio da su Kurtijevi specijalci do zuba naoružani, sa blindiranim vozilima i oružjem na gotovs upali u četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

"Imajući u vidu da međunarodna zajednica proteklih meseci uporno ponavlja da Priština mora da osnuje ZSO što pre, očito je da je ovaj najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine direktno uperen i protiv Srba, ali i međunarodne zajednice. Reč je o institucijama koje su žila kucavica opstanka srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na severu KiM i sprovede finalno etničko čišćenje", naglasio je Petković.

Kako je naveo, te institucije omogućavaju Srbima minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija. 

"Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba. Ukoliko zemlje Kvinte i Evropske unije ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postaće direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba", zaključio je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Nova sinhrona akcija, veći broj pripadnika tzv. Kosovske policije


U pitanju je nova sinhrona akcija tzv.kosovske policije koja je u sve četiri opštine započela u 17 časova, uz veći broj policijskih pripadnika.

Velik broj pripadnika tzv.Kosovske policije, uz specijalnu policiju vidljiv je na više tačaka u Kosovskoj Mitrovici, a kako nam čitaoci javljaju, policija je vidljiva i u drugim opštinama.

Osim znatnog broja pripadnika tzv.Kosovske policije oko objekata u koje je ušla, u severnom delu Mitrovice policijske jedinice konstantno patroliraju.

Takođe, vidljiva su i vozila EULEX-a i EU.

Na sličan način ranije ovog meseca zatvorene su Pošte Srbije na severu KiM, a prethodno i preostale finansijske institucije Republike Srbije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()