Novi tekst predloga prosleđen Beogradu i Prištini, nema rokova za sporazum

Obe strane moraju da se angažuju oko dijaloga uz predlog koji je na stolu, a kojem su značajan doprinos dale Nemačka i Francuska, poručio Žozep Borelj

06.12.2022. 13:26
  • Podeli:
Žozep Borelj_Josep Borrell_Foto Reuters-1668156324969.webp Foto: Reuters

Poslednja verzija predloga za dogovor u dijalogu Beograda i Prištine poslata je obema stranama, izjavio je predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj.

Po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, Borelj je, na pitanje novinara o sudbini dijaloga, rekao da je trenutno važan trenutak za to.

"Spor oko tablica je završen. Sada strane moraju da se angažuju oko dijaloga uz predlog koji je na stolu, a kojem su značajan doprinos dale Nemačka i Francuska", objasnio je on.

Borelj je rekao da je poslednja verzija teksta juče poslata Beogradu na razmatranje, a danas i Prištini.

"Sada imamo trenutak koji je velika prilika", istakao je on.

Upitan da li je moguće rešenje do 2024. godine, Borelj je rekao da ne treba postavljati veštačke rokove.

"Treba da se ubrzamo, a ne postavljamo rokove", dodao je on, ocenivši da je danas važan dan za Zapadni Balkan jer se Samit sa EU prvi put održava u regionu.

"S naše strane mi smo privrženi da pomognemo regionu u suočavanju sa posledicama rata u Ukrajini", podvukao je Borelj.

Rekao je da će EU pomoći Zapadnom Balkanu novčano u savladavanju skoka cene energenata, a Albaniju podržati u suočavanju sa sajber napadima. Predviđena je i pomoć BiH za deminiranje, jer još uvek postoje područja koja su minirana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()