Odbor za spoljne poslove nije usvojio predlog za uvođenje sankcija Rusiji

Članovi Odbora nisu prihvatili ni predloge koji su se odnosile na upotrebu sankcija u spoljnoj politici Srbije.

24.04.2023. 20:38
  • Podeli:
Skupština Srbije_Foto Tanjug Sava Radovanović-63e3895ab7768.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Članovi Odbora za spoljne poslove, posle višesatne rasprave, nisu usvojili predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji koju je predložio predsednik tog odbora Borko Stefanović.

Članovi Odbora nisu prihvatili ni predloge koji su se odnosile na upotrebu sankcija u spoljnoj politici Srbije.

Za Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji koji je podneo poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, od 15 prisutnih, jedan poslanik je bio za, tri su bila protiv, a nije glasalo njih 11.

Stefanović je rekao da su sankcije protiv Rusije neophodne zato što je, kako tvrdi, vitalni i državni interes Srbije ugrožen time što postoji realna opasnost da se nastavi stagnacija u ulaganju, te da se ugroze radna mesta i BDP.

Stefanović je siguran i da bi Srbija dobila "bar delimično bolji evropski plan za rešavanje pitanja KiM" da je uvela sankcije protiv Rusije.

Predstavnici tzv. državotvorne opozicije, odnosno predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović obrazložio je preporuke Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, a poslanik Srpske stranke Zavetnici Nikola Dragićević predstavio je Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike.

Nijedan od ovih predloga, uključujući i predlog da se oformi “srpski mini šengen” nije “prošao” na odboru.

Političke stranke, odnosno poslaničke grupe koje su učestvovale u radu odbora, izmedmju ostalih, SNS, SPS, Srpski pokret Dveri, koalicija NADA, Srpska stranka Zavetnici, Moramo-zajedno, PSG su ponovile poznate stavove u pogledu uvođenja sankcija protiv Ruske federacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()