Orban nakon sastanka sa Vučićem i Ficom: EU nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata

Orban je naveo da, kada je reč o ilegalnim migracijama, trojica lidera imaju odgovornost za region i regionalnu saradnju

22.10.2024. 14:42
  • Podeli:
orban fico vučić facebook aleksandar vučić-67179d6d7fc7a.webp Foto: Facebook@Aleksandar Vučić

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Evropska unija nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata, navodeći da je u 2023. godini doneta odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a da je do sada vraćeno 84.000.

Orban je u Komarnu, posle trilateralnog samita lidera Srbije, Slovačke i Mađarske, rekao da je 2015. godine podneto osam miliona zahteva za azil u okviru Evropske unije i da je zabeleženo 3,8 miliona ilegalnih pokušaja ulaska u Evropu.

Kako je rekao, u 2023. godini doneta je odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a do sada je vraćeno 84.000 migranata.

"Gospodin Fico je bio u pravu da 80 odsto tih odluka nije moguće ni realizovati. To je bilo moguće videti unapred, od tada nastaje panika. Zapadni predstavnici su u panici, a kad je čovek u panici donosi pogrešne odluke'', rekao je Orban u obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Orban je naveo da, kada je reč o ilegalnim migracijama, trojica lidera imaju odgovornost za region i regionalnu saradnju, kao i svako pojedinačno za svoju zemlju. 

Kako je rekao, predvideli su šta će se desiti još 2015. godine kada su, kaže, milioni ljudi iz drugačijih kultura bez ikakve dozvole i kontrole ulazili na evropski kontinent. 

''Znali smo da će se desiti problemi. Govorili smo da će se, ako ne budu sledili naš primer i borili se protiv ilegalnih migracija, naći u problemima. Nisu nas slušali, a sada su suočeni sa činjenicama'', rekao je Orban.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()