Osmani besna: Već treći put na samitu o Ukrajini nema obaveznih sankcija Rusiji

I na prethodnom samitu u Tirani u februaru usvojen je dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen

09.10.2024. 18:54
  • Podeli:
osmani plenković zelenski marko lukunic pixsell-6706b3508a534.webp Foto: Marko Lukunic Pixsell

Predsednica privremenih prištinskih institucija u Prištini Vjosa Osmani danas je u Dubrovniku na samitu  Ukrajina - Jugoistočna Evropa izrazila nezadovoljstvo zbog izmena završnog dokumenta u kome se na inicijativu Srbije ne govori o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji.

Vjosa Osmani je pobesnela i javno pitala kako je moguće da treći put na samitu o Ukrajini nema stavke o obavezom uvođenju sankcija Rusiji, saznaje Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija uspela da izmeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije sa samita tako da između ostalog  više ne piše da se zemlje obavezuju već da se podstiču da se usklade sa merama EU.

On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, ali da će ostati bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

On je dodao da je Srbija uspela da promeni još neke tačke zajedničke deklaracije koje su bile važne.

I na prethodnom samitu u Tirani u februaru usvojen je dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen, a tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom "malignom uticaju". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()