Osmani Eskobaru: Potpuno primeniti sporazume, sprečiti da ih Beograd podriva

Priština je 'konstruktivna strana' i pristala je na sprovođenje sporazuma 'u celini i bez preduslova koji imaju za cilj da se fokusiraju samo na jedan član ili deo', tvrdi Osmani

21.05.2023. 08:08
  • Podeli:
Vjosa Osmani_Foto Reuters-1668457549582.webp Foto: Reuters

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je, tokom subotnjeg sastanka u Podgorici sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, da sporazumi iz Brisela i Ohrida moraju da se u potpunosti primene i da se, kako tvrdi, spreče napori Beograda da podriva njihovo sprovođenje.  

Osmani je sa Eskobarom, sa kojim se sastala u Podgorici nakon inauguracije novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, razgovarala o najnovijim dešavanjima na KiM i u regionu, sa posebnim osvrtom na primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ona tvrdi da je Priština "konstruktivna strana" i da je pristala na sprovođenje navedenih sporazuma "u celini i bez preduslova koji imaju za cilj da se fokusiraju samo na jedan član ili deo sporazuma", prenosi Reporteri.

Ona je prethodno, nakon što je Milatović položio zakletvu, rekla da Zajednica srpskih opština mora da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a iznela je i tvrdnju da, ako se uzmu u obzir predlozi Beograda, "postoji rizik od defunkcionalizacije" tzv. Kosova, dodaje Koha ditore.

Ona je rekla i da Priština traži da svi njeni međunarodni partneri budu jasni u, kako tvrdi, "pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu".

Na pitanje da li neko osim Beograda traži ZSO koja će imati izvršna rešenja, ona je rekla da je "problem u tome što ako zvaničnici EU zahtevaju da čak i sam statut bude između onoga što Srbija traži i što Kosovo predlaže, uvek postoji rizik da, ako se preuzmu elementi predloga Srbije, to bi moglo da dovede do defunkcionalizacije". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()