Osmani još nije prihvatila ostavke: Prištinski CIK raspisuje vanredne izbore?

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi rekao je da će se CIK baviti organizacijom izbora tek nakon što ih Osmani raspiše.

07.11.2022. 17:45
  • Podeli:
kosovo_srbija - policija Ringier - Blic-1667653229176.webp Foto: Ringier / Blic

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani još nije prihvatila ostavke predsednika opština na severu Kosova i Metohije, saopštio je njen portparol Bekim Kupina.

Kupina je za prištinski Telegrafi naveo da predsednica preduzima neophodne radnje, uključujući raspisivanje izbora, nakon što dobije obaveštenje Ministarstva administracije lokalne samouprave o ostavci predsednika opština, ali tvrdi da Osmani za sada takvo obaveštenje nije dobila.

"Važeći zakoni i praksa jasno definišu proceduru raspisivanja vanrednih izbora u slučajevima kada načelnici opština podnesu ostavke na funkciju", naveo je Kupina.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi rekao je da će se CIK baviti organizacijom izbora tek nakon što ih Osmani raspiše.

Vanredni izbori će biti raspisani

 

Kako prenosi RTV KiM, profesor prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraljiu tvrdi da slede vanredni izbori za gradonačelnike nakon što su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM podneli ostavke.

"Zakon o lokalnim izborima ne poznaje termin ostavka. Ustavni sud je u slučaju bivšeg predsednika Orahovca koji je podneo ostavku, pa se pokajao, doneo odluku da nema pokajanja. Ako se jednom podnese ostavka, ona je nepovratna", kaže Mazlum Baraljiu.

Prema njegovim rečima, izbori raspisuje Vjosa Osmani, a trebalo bi da se održe u periodu između deset do 45 dana. Datum održavanja izbora određuje CIK.

Baraljiu je pojasnio i šta će se dalje dešavati sa sudijama i tužiocima koji su podneli ostavke i da li postoji neka druga mogućnost za njih nakon podnošenja ostavki.

"Sudije i tužioci imaju doživotni mandat. Oni su sami podeli ostavke i nema povratka, osim ukoliko se politički ne donese neka odluka. Ljudi imaju potrebu za platom, a koliko sam ja shvatio i pratio, oni su ostavili mogućnost da se nađe rešenje, ovde ili u Briselu, pa će se onda oni vratiti na svoja mesta. Srpska lista poslednja tri meseca nije učestvovala u sednicama skupštine, ostavke su podneli i 2018. godine, ovo nije prvi put", naveo je Baraljiju.

Prema njegovim rečima, nema više zakonskog puta ni da se policajci koji su predali uniforme vrate na dužnost. Jedini način je politička odluka. 

Kako su ranije prištinske vlasti navele, u zoni Regionalne policije sever 570 policijaca, 107 pripadnika Granične policije i 10 iz Istražne policije su podneli ostavke.

Podsetimo, gradonačelnici i odbornici opština na severu KiM juče su podneli ostavke, a srpske sudije u Kosovskoj Mitrovici su takođe dali ostavke, kao i Srbi zaposleni pri EULEKS-u.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()