Otvoreni kontejneri za glasanje na severu KiM, kosovoska policija sprovodi operativni plan

Članovi izborne komisije ne govore ni srpski ni engleski jezik

23.04.2023. 08:24
  • Podeli:
birališta kim tanjug dopisništvo kim-6444ce0ec1ed8.webp Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Kontejneri koji zamenjuju biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova i Metohije otvoreni su u 07.00 sati, javlja dopisnik Tanjuga.

Biračko mesto koje se nalazi kod naselja Tri solitera u severnom delu Kosovske Mitrovice obezbeđuje kosovska policija. 

Za sada nema glasača.

Pre otvaranja, biračko mesto posetili su vojnici francuskog kontingenta Kfora.

Članovi izborne komisije ne govore ni srpski ni engleski jezik, javlja dopisnik Tanjuga.

Kosovska policija saopštila je da sprovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

“Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova tokom današnjeg procesa glasanja, kako ga zovemo dan Z, gde su angažovani policijski službenici u dovoljnom broju”, navodi se u saopštenju tzv. kosovske policije.

Iz policije ohrabruju sve građane da sarađuju sa “Policijom Kosova, Državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih”.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. 

Od deset kandidata, koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, a reč je o Slađani Pantović, kandidatkinji za predsednicu opštine Zvečan.

Srpska lista, koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra prošle godine napustili privremene prištinske institucije nisu ispunjeni, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

Biračka mesta zatvaraju se u 19.00 časova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()