Patrijarh Porfirije u ponoć služi vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Patrijarh će služiti arhijerejsku liturgiju na praznik Vaskrsenja Isusa Hrista

04.05.2024. 12:47
  • Podeli:
patrijarh porfirije, proslava svetog save, 27 jan 2024 - foto Tanjug Nemanja Jovanović (1)-65b51a056d064.webp Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh će služiti arhijerejsku liturgiju na praznik Vaskrsenja Isusa Hrista.

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrsenje Hristovo, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC ovaj praznik  proslaviće sutra i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.

Uskršnjim slavljem za vernike će se završiti najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()