Petković: Pripadnici tzv. kosovske policije ponovo na teritoriji centralne Srbije

Policijski službenik je sa kontrolnog punkta Breznica uočio je policijsko vozilo tzv. kosovske policije kako se brzo kreće i to iz pravca Karačeva ka selu Breznica, naveo je šef Kancelarija za KiM

06.07.2023. 17:50
  • Podeli:
Petar Petković_Foto Tanjug_Rade Prelić-64a6e11a0ea22.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Pripadnici tzv. kosovske policije ponovo su ušli na teritoriju Centralne Srbije i to 500 metara od administrativne linije, saopštio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Ovo je konferencija kako bih vam predstavio neoborive dokaze koji još jednom pokazuju kako brutalno Aljbin Kurti i Priština krše rezoluciju 1244 i vojno-tehnički sporazum. Prikazaćemo video snimak na kome se vidi kako je Kurtijeva tzv. kosovska policija ponovo ušla na teritoriju centralne Srbije i to 500 metara od administrativne linije. Oni nemaju šta da traže na prostoru centralne Srbije, a ušli su sa svojim policijskim vozilom do zuba naoružani", rekao je Petković.

Policijski službenik Policijske stanice Bujanovac sa kontrolnog punkta Breznica uočio je policijsko vozilo tzv. kosovske policije kako se brzo kreće i to iz pravca Karačeva ka selu Breznica, naveo je šef Kancelarija za KiM. Kaže da je to policijsko vozilo tzv. kosovske policije jurilo kombi bele boje i sa drumskog puta u pravcu sela Breznica, kombi vozilo je skrenulo i otišlo u pravcu sela.

"Na mestu skretanja policijsko vozilo tzv. kosovske policije marke Dačia registarskih oznaka 27202 je zastalo i suvozač je izašao i pogledom ispratio kuda je otišlo to kombi vozilo. U tom trenutku kada se tzv. kosovska policija zaustavila na tom skretanju oni su uočeni od strane pripadnika policije Srbije i naši pripadnici policije su krenuli u pravcu pripadnika tzv.kosovske policije kako bi ih zaustavili u očiglednoj nameri da vršljaju po centralnoj Srbiji", rekao je Petković.

Kako kaže, u tom trenutku Kurtijevi policajci su videli da su uočeni od strane pripadnika srpske policije i onda je suvozač, koji je, dodaje, izašao iz vozila brzo ušao u vozilo i onda su se vratili ka Karačevu.

"Šta bi bilo da naši policajci nisu uočilo ovo policijsko vozilo tzv. kosovske policije? Dakle, oni bi očigledno nastavili u pravcu sela Brezovica i oni bi tu nastavili da vršljaju po teritoriji centralne Srbije. Oni nemaju šta da traže na teritoriji centralne Srbije kao što nisu imali šta da traže ni 14. juna kada su takođe bili locirani od strane pripadnika srpske policije, s tim što su tada bili i uhapšeni jer su zatečeni sa dugim cevima i drugom opremom", rekao je Petković.

'Naši forenzičari prave izveštaj za međunarodne zvaničnike'

Petković je naglasio da srpski forenzičari rade na zvaničnom izveštaju o novom, današnjem ulasku kosovske policije na teritoriju Srbije, koji će biti dostavljen međunarodnim predstavnicima kako bi jasno videli da ne može biti reči o kidnapovanju, kao što je to tvrdio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kada su u opštini Bujanovac uhapšeni pripadnici KP, već o kršenju svih međunarodnih sporazuma i provokaciji Prištine.

"Upad do zuba naoružnih pripadnika KP na teritoriju centralne Srbije, i to ne prvi, govori sa kakvim razmerama laži i propagande se sučavamo i sa kavom namerom Kurtija da izaziva srpski narod i državu Srbiju", rekao je Petković na konferenciji za novinare na kojoj je pušten i video snimak na kojem se vidi ulazak vozila KP sa kosovskom policijom na teritoriju centralne Srbije.

Ovim problemom, bi, kako je naglasio Petković trebalo da se bavi i britanska poslanica Ališa Kerns umesto da govori o švercu oružja i optužuje SPC.

"Naši forenzičari na licu mesta rade na izveštaju u kojem će se jasno videti da je Kosovska policija danas ušla na teritoriju Srbije, prešla administrativnu liniju čitavih 500 metara. Jasno će se videti sve i moći ćemo da pitamo da li je ovo kidnapovanje kosovskih policajaca, kao što je Kurti govorio za trojicu pripadnika KP uhvaćenih 14. juna na teritoriji Opštine Bujanovac", rekao je Petković i dodao da će se u izveštaju videti da je reč o provokaciji i kršenju svih sporazuma.

Petković je pitao da li će Kurti sada moći da govori ono što je govorio o kidnapovanju kosovskih policajaca, o tome da su srpski policijaci ušli na KiM i tamo ih uhapsili. Snimak pokazuje da su upravo kosovski poilcajci ti koji su prešli administrativnu liniju, ovaj put sa vozilom i nastavili da vršljaju po centralnoj Srbiji, rekao je Petković.

"Istina je apsolutno na našoj strani", naglasio je Petković i dodao da će ovo biti još jedan dokaz - korpus delikti gde se vidi da je KP ta koja ulazi na teritoriju centralne Srbije i na taj način krši sve sporazume.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()