Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

Kancelarija za KiM ističe da je Petković uredno, poštujući sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi Pećke Patrijaršije i ustoličenju patrijarha Porfirija

12.10.2022. 10:56
  • Podeli:
Petar Petković_Foto Tanjug Vladimir Šporčić-1665564758275.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu I prisustvo ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

"Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu. Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija - Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji. Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji  "Moravski dani".

Najskandaloznija zabrana

Petković je izjavio da mu je Priština 10 puta zabranila ulazak u južnu srpsku pokrajinu, iako je svaki put uredno i na vreme poslao najavu, ali da je ova poslednja zabrana najskandaloznija, zato što je razlog posete prisustvo na slavi u Pećkoj patrijaršiji i ustaličenju patrijarha Porfirija.

Petković je rekao da se u mejlu iz Prištine u kojem mu se zabranjuje ulazak na KiM ne navodi ni jedan razlog zabrane, te da je reč o, kako je ocenio, čistoj samovolji Aljbina Kurtija koji na taj način pokušava da mu zabrani ne samo slobodu kretanja već zadire i u njegovo pravo na verske slobode.

"Neće Aljbin Kurti uspeti da spreči da izabrani srpski narod bude prisutan u Pećkoj patrijaršiji i dostojanstveno dočeka svoga patrijarha. Niti će Aljbin Kurti pokušati da destabilizuje situaciju na KiM i time dovede u pitanje sam čin ustoličenja, jer poruke patrijarha srpskog, kao i sve naše poruke su poruke mira i suživota i u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a jedini koji pokušava da remeti mir i dovede u pitanje opstanak srpskog naroda na KiM jeste Aljbin Kurti", poručio je Petković, ocenivši u izjavi za Tanjug i TV Most da nije naveden razlog zabrane da ne bi napisali da mu zabranjuju odlazak na liturgiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()