Počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Kurti u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa dvojicom lidera

14.09.2023. 10:30
  • Podeli:
Tan2023-09-1409171748_2 aleksandar vucic žozep borelj AP PhotoVirginia Mayo-6502caff1f5a2.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali su se u Briselu u okviru nove runde dijaloga sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je oko devet časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa dvojicom lidera, nakon čega je zajednički, trilateralni razgovor, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Vučića je, prvi put, na ulazu u zgradu dočekao Borelj i prvi na dnevnom redu bio je sastanak sa delegacijom Beograda, a zatim sa predstavnicima prištinske delegacije.

Kada su Borelj i Lajčak završili sastanak sa Vučićem, započeo je drugi bilateralni razgovor sa Kurtijem.

Na stolu u Briselu primena Sporazuma o putu ka normalizaciji i aneksa o implementaciji, postignutih pre oko pola godine. Razgovaraće se i o tekućim pitanjima, problemima na severu KiM, deeskalaciji, a jedno od glavnih pitanja biće kako doći do legitimnih gradonačelnika u četiri srpske opštine na Severu, da li peticijom, kako to predlaže Priština, ili ostavkama gradonačelnika.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Predsednik Srbije rekao je da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom. 

"Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", poručio je Vučić.

S druge strane, Kurti kaže da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

Eskobar je istakao da ga Kurti nije uverio da je posvećen normalizaciji, ocenivši da bi ostavke albanskih gradonačelnika na severu bile brži put do izbora.

 

 

  • Podeli: