Počela prva sednica redovnog prolećnog zasedanja Narodne skupštine

Na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja

19.04.2023. 11:17
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije započeli su prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja, među kojima je izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao i izbor Zaštitnika građana.

Poslanike je dočekala garda ispred skupštine, crveni tepih, a budući da je prva sednica redovnog zasedanja, sednica je počela intoniranjem himne.

Jovanović: Orlić dao garancije da će u narednih mesec dana biti sednica o KiM

Šef poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na Kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa dao garancije da će sednica o Kosovu i Metohiji biti održana u narednih mesec dana.

Jovanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Srpskim pokretom Dveri i Srpskom strankom Zavetnici u Skupštini Srbije rekao da je današnja sednica sazvana po hitnom postupku što, kako je rekao, postaje "sramotna praksa".

"Već nedeljama unazad stranke opozicije zahtevaju da se održi sednica o najvažnijem državnom pitanju, a to je KiM. Imali smo dve sednice o tome, ali nismo održali sednicu posle dve runde pregovora o francusko-nemačkom dokumentu", rekao je Jovanović.

 

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika, od kojih će se birati po četiri za Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaštva (VST).

Kandidati za VSS su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Kandidati za VST su Dušan Purić, Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Narodna skupština će dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Zoran Pašalić predložen za Zaštitnika građana

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VSS činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Članovi VST će, pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, odluke o izboru Zaštitnika građana i Predlog odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu da za Zaštitnika građana izabere Zorana Pašalića, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()