Počela sednica SB UN na kojoj se predstavlja izveštaj o KiM: Dačić o deceniji nesprovođenja Briselskog sporazuma

"Mi smo sigurni da, imajući u vidu sve što je do sada rađeno, (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti nikada neće ispuniti obavezu formiranja ZSO", rekao je Dačić

27.04.2023. 17:10
  • Podeli:
savet bezbednosti profimedia-63dbf42cb4986.webp Foto: Profimedia

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se dijalog Beograda i Prištine nalazi u jednom vrlo složenom i politički važnom, a možda i odlučujućem momentu, kao i da izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KIM delimično pokazuje da na terenu i dalje vlada atmosfera straha, neizvesnosti i pritisaka prema Srbima i drugim nealbanskim zajednicama.

Dačić: Deset godina zastoja

On je na sednici Saveta bezbednosti, na kojoj se raspravlja o izveštaju, rekao da je sa druge strane dogovorima iz Brisela od 27.februara i Ohrida od 18. marta, uz posredovanje Evropske unije, očuvan momentum u pokušajima normalizacije odnosa.

Dačić je istakao da je pre svega neophodno da se svi dosadašnji dogovori, još od Briselskog sporazuma, koji je potpisao pre 10 godina zajedno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, dosledno i u potpunosti sprovedu.

Takođe, ističe, potrebno je da se što pre formira Zajednica srpskih opština, jer je to jedini mogući mehanizam zaštite prava i bezbednosti srpske zajednice na KiM.

"U ovoj istoj sali pre 10 godina 14. juna 2013. održana je sednica SB UN posle potpisivanja Briselskog sporazuma, gde je on ocenjen kao istorijski važan dokument. Tadašnji generalni sekretar UN Ban Kimun je u svom izveštaju napisao da sporazum predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština sa statutom i okvirom nadležnosti. Tadašnja šefica Misije SAD Suzan Rajs je izjavila da Sporazum potvrđuje dalekosežnu lokalnu samoupravu za etničke Srbe na severu. Šef francuske delegacije Briens rekao je da Kosovo mora da obezbedi buduću zajednicu sa suštinskom autonomijom u oblastima gde Srbi čine većinu. I šta se desilo za ovih 10 godina? Ništa", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svesni smo da tu obavezu Priština svesno izbegava, a da je poražavajuće da tek 2. maja počinju razgovoru na tu važnu temu, iako je ona prepoznata kao ključni i prvi korak u implementaciji evropskog plana i to od visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepa Borelja, koji je celoj evropskoj zajednici rekao da ZSO mora da bude formirana odmah.

"Mi smo sigurni da, imajući u vidu sve što je do sada rađeno, (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti nikada neće ispuniti obavezu formiranja ZSO, jer njemu cilj nije mir i uspeh dijaloga, već da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije. A kao što znate formiranje ZSO je prvi i neophodan uslov za dalju implementaciju dogovora iz Brisela i Ohrida", rekao je on.

"Na terenu vlada atmosfera straha i pritisaka prema Srbima i ostalim nealbancima. Neophodno je da se dosledno i u potpunosti sprovedu dogovori iz Briselskog sporazuma", rekao je Dačić pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti.

Podsetio je da je u Prištini je živelo više od 40.000 Srba a danas ih ima 100, navodeći da je Kosovo u prethodne dve decenije postalo gotovo etnički čista teritorija.

"Od 112 povrataka u polednjih šest meseci 60 su Srbi....Ovim tempom potrebni su vekovi da bi se svi vratili. Ovo je najmanji procenat povrataka u postkonflikne zone u celom svetu. Smatrate li da ovo pitanje ne treba da pominjete. Smatrate li da proterani zauvek treba da budu proterani", rekao je Dačić.

Svedoci smo i da srpsko pravoslavno i duhovno nasleđe svojataju ili lažno predstavljaju kao vizantijsko ili ilirsko, upozorio je srpski ministar spoljnih poslova, ocenjjući da je brisanje srpskog identiteta "evidentan cilj Prištine".

"Smo svi svesni posledica podrške jednostranom poglašavanju nezavisnosti Kosova koje je dovelo je do turbulencija u svim međunarodnim organizacijama... 15 godina posle, želim da vam jasno kažem da nema mogućnosti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Zijade: Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku Šefica UNIMK-a Karolin Zijade pozvala je strane uključene u pregovore da podignu nivo poverenja. Moraju se preduzeti koraci kako bi se obezbedilo da policija i pravosuđe budu potpuno izolovani od političkog uticaja.

"Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku", rekla je predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu.

Zijade je najavila da bi korak unapred moglo predstavljati potpisivanje zajedničke deklaracije o nestalim osobama.

Ova sednica pada na godišnjicu nekoliko značajnih događaja, uključujući samit u Solunu koji je pre tačno 20 godina zacrtana evropska budućnost zapadnog Balkana i deset godina nakon prvog sporazuma u Briselu.

"Akcije i reakcije odvukli su Prištinu i Beograd dalje od zacrtanog puta... To je stvar koju lideri moraju da promene", rekla je Zijade.

Upozorila je frustraciju među građanima, nastalu zbog nesigurne budućnosti i navela da će UN stati na stranu onih koji žele svetliju i održivu budućnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()