Završen sastanak Vučića sa petorkom: Težak sastanak, verujemo da ćemo naći put iz krize

"Velika petorka" je na sastanak sa Vučićem došla nakon sastanka u Prištini

21.10.2023. 14:39
  • Podeli:

 U Predsedništvu je oko 14.30 časova počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa "velikom petorkom", odnosno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije.

Na sastanku u Predsedništvu su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.

Završen sastanak Vučića sa petorkom

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je imao težak sastanak sa petorkom.

"Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu", poručio je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će današnji dan verovatno biti jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju pošto zna sa čime i zašto predstavnici dolaze.

On je dodao da u Predsedništvo dolazi tzv. petorka "velikih, najjačih silnih", a da je Srbija mala zemlja, koja mora da vodi brigu o sebi da sačuva svoj narod i svoju decu.

"Ja mogu da vam obećam da se neću boriti da sačuvam sebe, ali ću se boriti svim srcem da sačuvam zemlju ma koliko da su silni i jaki. Čuvaću i Kosovo i Metohiju i naš narod na KiM", poručio je Vučić.

Petorka u Beogradu nakon Prištine

"Velika petorka" u Beograd dolazi nakon posete Prištini gde je Lajčak izjavio da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje. 

"Uvek imamo plan, tako da imamo plan. O tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa predsednikom Vučićem. U ovom trenutku ne mogu da ulazim u detalje. Nema alternative dijalogu jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i otvara im put u EU", rekao je Lajčak. 

Evropski posrednik je dodao da bez formiranja Zajednice, Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()