Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope: Jedna od tema i prijem tzv. Kosova u SE

Izjašnjavanje o prijemu tzv. Kosova planirano je za utorak

15.04.2024. 08:11
  • Podeli:
savet evrope facebook @council of europe-660450c38d24d.webp Foto: Facebook@Council of Europe

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas počinje prolećno zasedanje, koje će trajati do 19. aprila, tokom kojeg će poslanici u Strazburu razmatrati i zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope, a naši najviši zvaničnici poručili su da će se Srbija do poslednjeg trenutka  boriti da do toga ne dođe.

Glasanje o prijemu tzv. Kosova u utorak

Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti  argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na KIM, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.

On je ukazao da je jasno da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo sprovodi goli teror nad srpskim narodom i da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana, a da planiraju da se posluže trikom 10. maja i pošalju u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO.

Izjašnjavanje o zahtevu tzv Kosova na plenarnoj sednici, a na osnov , izveštaja koji će prezentovati izvestilac PSSE za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za utorak 16. aprila.

Šefica srpske delegacije u PSSE Biljana Pantić Pilja je za Tanjug objasnila da će se mišljenje Bakojani danas naći pred Komitetom za pravna pitanja i jednakost PSSE koji treba da da svoje mišljenje.

Pilja naglašava da je u izveštaju Bakojani tzv. Kosovo samo pohvaljeno zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, iako je, Bakojani ranije zahtevala ispunjavanje tri uslova - primenu presude tzv. Ustavnog suda Kosova u slučaju manastira Visoki Dečani, osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i rešavanje pitanja eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. 

"Pošto je došlo do vraćanja zemljišta manastiru Dečani, oni sad smatraju da je to velika pobeda i dogovor sa (premijerom privremenih prištinskih inastitucija Aljbinom) Kurtijem. I to predstavljaju kao dovoljan uslov da tzv. Kosovo postane punopravna članica SE", rekla je Pilja.

Ona naglašava da je za Beograd takva argumentacija sporna, jer je tzv. Ustavni sud Kosova još pre osam godina doneo presudu po kojoj se nalaže vraćanje zemljišta Dečanima.

"Kakva je to vladavina prava kada vraćate zemljišta manastiru Visoki Dečani tek sada i nakon poziva Kurtija? Kakva je to vladavina prava gde instance ne rade svoj posao dok ih ne pozove takozvani premijer", upitala je Pilja.

Pilja napominje da je Bakojani sada promenila mišljenje i da smatra da je dovoljno da tzv. Kosovo po pristupanju u SE u post-monitoring periodu osnuje ZSO. 

Mađarska i Španija glasaće protiv

"Mi se tome apsolutno protivimo, jer je to potpisana međunarodna obaveza. Evo sada će 19. aprila biti 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i bojimo se da ukoliko tzv. Kosovo prime u SE bez osnivanja ZSO da ta zajednica nikada neće ni biti osnovana. Samim tim direktno udaraju na dijalog Beograda i Prištine", rekla je Pilja.
Ona navodi da je Bakojani pozdravila navodnu vladavinu prava na tzv. Kosovu, ali da se srpska delegacija sa tim apsolutno ne slaže i da će se argumentovato boriti pred SE da pokaže da na tzv. Kosovu nema ni govora o postojanju vladavine prava. 

"Mi to naravno apsolutno sporimo i eksplicitno smo nabrojali sve ono što se dešava trenutno na KiM. Da se događa svojevrstan egzodus srpskog stanovništva pod režimom Kurtija. Upozorili smo na uništavanje spomenika, nedavnu zabranu upotrebe dinara, menjanje tabli naziva mesta na ćirilici. Podsetili smo da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dva dečaka prošlog Božića kada su nosili badnjak, da se stalno pljačkaju i napadaju Srbi koji žive na KiM", rekla je Pilja.

Ona ocenjuje i da Priština nije pokazala da je zanimaju principi na kojima počiva Savet Evrope već samo članstvo u toj organizaciji.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP).

Vlada Srbije formirala je 5. aprila, po nalogu predsednika Srbije, Radnu grupu koja će koordinisati aktivnostima svih državnih organa Srbije na planu sprečavanja prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Za rukovodioca radne grupe imenovan je v.d predsednika vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok je za zamenika imenovan Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Kandidatura tzv. Kosova za članstvo u SE prihvaćena je na sednici aprila prošle godine koju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()