Polemika o zatvaranju za javnost odložila sednicu o uvođenju 'određenih sankcija Rusiji'

Dok predsednik skupštinskog Odbora za spoljnu politiku Borko Stefanović tvrdi da vlast izbegava da razgovara o sankcijama, iz SNS odgovaraju da su zaprepašćeni njegovim ponašanjem

28.12.2022. 18:12
  • Podeli:
Skupština Srbije_Foto Profimedia-63ac799e84ef1.webp Foto: Profimedia

Odlaganja sednice Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, na kojej je, između ostalog, trebalo da se diskutuje o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji, pokazuje da vladajuća većina izbegava da o tome razgovara, izjavio je predsednik tog odbora i poslanik grupe "Ujedinjeni" Borko Stefanović.

Stefanović, koji je prethodno pojedinim medijima rekao da su poslanici SNS zahtevali odlaganje sednice odbora, što su oni demantovali, je izrazio žaljenje zbog nejasnoća u vezi sa zatvaranjem sednice Odbora za javnost.

"Kako sam obavešten od stručne službe, traženo je da sednica bude zatvorena za javnost, a posle se ispostavilo da predstavnici vladajuće većine nisu tražili zatvaranje za javnost", rekao je Stefanović i dodao da je rasprava oko toga 'pojela' sat i po vremena. Posle toga, kako je rekao, predstavnici SNS su tražili odlaganje sednice Odbora.

"To po meni pokazuje jedan tužan momenat u našoj državi i državnoj politici gde se izbegava razgovor o važnim državnim pitanjima. Pored deklarativnog zalaganja, danas je pokazano da većina nije želela da razgovara o tačkama dnevnog reda", tvrdio je Stefanović.

On je dodao da je "papir iz Ministarstva spoljnih poslova" koji je predstavljao formalni razlog da se sednica odloži poslat kurirskom poštom, a ne elektronskim putem i da se u međuvremenu, kako je rekao, "kao kod Kafke izgubio negde".

Stefanović kaže da su svi preduslovi da se sednica ne održi bili tu i da će sednicu zakazati naknadno.

Raguš: Zaprepašćeni smo ponašanjem Borka Stefanovića

Zamenica šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Marina Raguš kaže da su SNS i njihovi koalicioni partneri zaprepašćeni ponašanjem predsednika Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića.

Raguš je kazala da nema nijednog potpisa na navodnom zahtevu da se sednica zatvori za javnost, kao i da je sam Stefanović ranije govorio da ne saziva sednicu, jer nije dobio informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU. Takvu informaciju, dodala je, članovi Odbora nisu dobili ni danas.

"Mi ne vidimo razlog čemu zbrka kada su politički stavovi svih nas poznati povodom usklađivanja spoljne politike sa EU", rekla je Raguš.

Poslanica SVM Elvira Kovač je rekla da sednice radnih tela mogu da budu zatvorene za javnost, ali da o tome odlučuje sam odbor.

"To što se desilo pre podne je skandal kakav skupština ne pamti. Ja sam kao članica odbora bila obaveštena da je doneta odluka o zatvaranju sednice za javnost, što je nemoguće", rekla je Kovač i podsetila da je Stefanović izjavio da su naprednjaci tražili zatvaranje sednice.

Ona je ponovila da se niko ne plaši rasprave i da vladajuća većina u suprotnom ne bi insistirala na tome da novinari prisustvuju sednici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()