Potpisan sporazum o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU, koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu

19.04.2023. 16:52
  • Podeli:
brussels-4056171-1920.jpg Foto: Pixabay

U Briselu je potpisan pravni sporazum Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo.

Sporazum su potpisale predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i švedska ministarka Džesika Rozvalt, čija zemlja predsedava Savetom Evrope.

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU, koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()