Preminuo narodni heroj Petar Matić Dule

Matić je bio poslednji živi narodni heroj Jugoslavije

04.10.2024. 18:41
  • Podeli:
petar matić wikipedia-670019eda2650.webp Foto: Wikipedia

Petar Matić Dule je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik JNA i poslednji živi narodni heroj Jugoslavije. Rođen je 1920. godine u Irigu.

Za komandanta Šeste vojvođanske udarne brigade postavljen je aprila 1944. godine. U borbama ove brigade sa Nemcima na Fruškoj gori 17. jula 1944. godine, bio je ranjen u grudi i ubrzo prebačen u Italiju, na lečenje. Po povratku u zemlju, bio je postavljen za komandanta Sremske operativne zone pri Glavnom štabu NOV i PO Vojvodine.

Posle oslobođenja Beograda, novembra 1944. godine, upućen je na školovanje u Sovjetski Savez, gde je 1945. godine završio Višu vojnu akademiju „Vorošilov“. Po završetku školovanja i povratku u oslobođenu Jugoslaviju, završio je i Višu vojnu akademiju JNA, 1954. godine. Obavljao je razne odgovorne dužnosti u Jugoslovenskoj narodnoj armiji - bio je komandant 51. vojvođanske i Četvrte krajiške divizije, načelnik Štaba korpusa i načelnik odeljenja u Generalštabu, načelnik Ratne škole JNa, prvi zamenik načelnika Generalštaba, pomoćnik saveznog sekretara za narodnu odbranu i podsekretar u Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu i dr. Kasnije se nalazio na dužnosti predsednika Komisije za opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu pri Predsedništvu Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Penzionisan je 31. decembra 1980. godine u činu general-pukovnika.

Od 1982. do 1986. bio je član Predsedništva CK SKJ. U proleće 1988. izabran je za predsednika Saveznog odbora SUBNOR, a u oktobru iste godine je smenjen zbog sukoba sa rukovodstvom SR Srbije. Kasnije je podneo ostavku i na članstvo u CK SKJ.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima su - Orden jugoslovenske zvezde s lentom, Orden ratne zastave, dva Ordena za hrabrost, Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem, Orden partizanske zvezde sa srebrnim vencem, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Orden narodne armije sa lovorovim vencem, Orden narodne armije sa zlatnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa velikom zvezdom i dr. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 20. decembra 1951. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Petra Matića poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije.

Vučić je u telegramu naveo da je sa tugom primio vest o smrti Petra Matića, poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije, generala i ratnog komandanta čuvenih jedinica koje su uticale na ishod nekih od prelomnih bitaka Drugog svetskog rata.

"Kao svedok okupacije u jednom od najtežih istorijskih poglavlja naše zemlje i celog sveta i sledeći slobodarsku tradiciju slavnih predaka, Petar Matić se bez oklevanja uključio u antifašistički pokret, uz aktivno učešće u organizaciji ustanka u Sremu. Ranjavan, poštovan od saboraca kao iskreni patriota i hrabar oficir sa najvišim odlikovanjima, ostao je veran svojoj ideologiji, ali nadasve svojoj državi koju je voleo više od svega", napisao je Vučić.

Kako je istakao, "odlaskom Petra Matića nećemo prestati da pamtimo žrtvu naših heroja koji su bili svedoci i učesnici jednog od najkrvavijih ratova u istoriji čovečanstva, koji je zauvek promenio svetsku istoriju i poredak".

"U čast svih njih, Srbija će nastaviti da baštini vrednosti za koje su se borili, slobodarsku ideju za koju su davali živote i čast sa kojom su stavljali otadžbinu na prvo mesto, ne misleći na sopstvenu žrtvu. Petar Matić, kao i svi njegovi saborci, ostaće simbol patriotizma i jedan od temelja na kojem počiva moderna istorija naše zemlje i naroda. Sa posebnim pijetetom izražavam duboko saučešće porodici i poštovaocima života i dela Petra Matića. Neka počiva u miru”, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()