Prihvaćen zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope: Čeka se odluka Parlamentarne skupštine SE

Zahtev je prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

24.04.2023. 16:57
  • Podeli:
Evropski savet_Savet ministara EU_Foto Reuters-641db2c23b946.webp Foto: Reuters

Šefica misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović potvrdila je da je zahtev tzv. Kosova za prijem u ovu organizaciju prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu.

Na redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trebalo bi da donese odluka da li će tzv.Kosovo ući u ovu organizaciju, da bi se nakon toga ceo postupak nakon toga vratio u Komitet ministara koji potvrdio odluku Parlamentarne skupštine, piše Nova S.

I ministarka spoljnih poslova tzv.Kosova Donika Gervala saopštila je da je Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednoj sednici, sa više od 2/3 glasova, doneo odluku da prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zahtev za članstvo tzv.Kosova u ovoj organizaciji.

„Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednom zasedanju, sa više od 2/3 glasova, upravo je doneo odluku da se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope prosledi zahtev za članstvo Republike Kosovo“, napisao je Gervala.

Nakon što je tzv. Kosovo dobilo dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()