Pripadnici ROSU upali na Gazivode, maltretirali radnika, poskidali srpske zastave

Kosovska policija demantovala zauzimanje objekta i maltertiranje Srbina, Petković o incidentu obavestio specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka

Autor: Web UNA Srbija
11.12.2022. 14:24
  • Podeli:

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode.

Opremljeni dugim cevima i u oklopnim vozilima, specijalci su tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga iz objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

'Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu'

Jedan od radnika na brani Gazivode je izjavio da je otišao na veliku branu na Gazivode da izmeri nivo vode zbog kiše i da je tada video četiri pet pripadnika ROSU kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani.

"Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali", ispričao je radnik V.K. za Kosovo onlajn. Naveo je da je na Gazivode otišao da izmeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla.

"A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode", ispričao je radnik.

Prema njegovim rečima, pripadnici Rosu su hteli da znaju ima li kamera na kućici, na šta je on rekao da ne zna, a potom su ga pitali "da li je ovo Kosovo ili Srbija".

"Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam 'voljno' i da bežim odavde", rekao je radnik.

Policija demantuje upad

Kosovska policija tvrdi da njene specijalne jedinice nisu maltertirale Srbina koji je zaposlen na Gazivodama i da nisu zauzele objekat na toj lokaciji. U saopštenju se navodi da je kosovska policija samo legitimisala osobu koja je snimala telefonom, piše Reporteri.

"Jedinice kosovske policije stacionirane su na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak. Policija nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je snimalo telefonom na toj lokaciji, koje je nakon legitimisanja nastavilo bez ikakvih problema", navedeno je u sapštenju.

Iz policije, takođe, tvrde da su upravo na toj lokaciji sinoć, kako je navedeno, "kriminalne grupe" u tri slučaja pucale na policiju koja je bila na službenoj dužnosti i dodaje da je policija bila prinuđena da odgovori.

Petković obavestio Lajčaka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prethodno je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protivpravno upale na Gazovode.

"Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije", napisao je Petković na Tviteru.

On je istakao je da Evropska unija mora da obuzda "nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()