Priština: Ramin nacrt statuta ZSO Srbima omogućava autonomiju

Pojedini elementi koje je Rama predložio sadrže teritorijalnu autonomiju za Srbe Kosova, a to je u suprotnosti sa interesom albanskog naroda, izavio predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca

06.07.2023. 21:45
  • Podeli:
edi-rama-foto-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je načinio albanski premijer Edi Rama, sadrži elemente koji Srbima omogućavaju autonomiju, izjavio je predsednik parlamenta privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Konjufca je to izjavio nakon što se danas sastao sa albanskim premijerom, ali je i dodao da Rama tvrdi da je nacrt statuta u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

"On tvrdi da je to u skladu sa ustavom Kosova, ali mi se činilo da pojedini elementi koje je Rama predložio sadrže teritorijalnu autonomiju za Srbe Kosova, a to je u suprotnosti sa interesom albanskog naroda", istakao je Konjufca, dodajući da je ideja o razmeni teritorija nanela štetu Prištini.

"Imali smo krizu 2017. godine kada se pokazalo da je i Albanija na strani opcije teritorijalne razmene za Kosovo. I mislim da je ovo oštetilo Kosovo. Mislim da je ideja 'otvorenog Balkana', takođe nanela štetu Kosovu, jer je to drugačije od onoga što je potrebno Kosovu", rekao je Konjufca.

Rama se nalazi u Prištini u okviru turneje po zemljama regiona, kako bi se pripremio za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru. On je na sastanku sa predsednicom tzv. Kosova razgovarao o situaciji na severu KiM, kao i o predstojećem NATO samitu u Viljnusu i Berlinskom procesu.

Rama se potom sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, a nakon toga se sastao i sa predsednikom Skupštine privremenih prištinskih institucija Konjufcom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()