Priština: Spremni smo za francusko-nemački predlog, ali nećemo drugu Republiku Srpsku

Priština se fokusira na konačni sporazum koji bi trebalo da rezultira obostranim priznanjem, ponovila šefica kosovske diplomatije

18.02.2023. 20:55
  • Podeli:
kosovo-pristina-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Privremene prištinske instutucije spremne su da prihvate francusko-nemački predlog kao osnovu za dalje razgovore, izjavila je ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala-Švarc, dodajući da Priština neće dopustiti "drugu Republiku Srpsku".

Ona je ponovila i stav Prištine da je formiranje Zajednice Srpskih opština u suprotnosti sa tzv "ustavom Kosova".

U intervjuu za bosanskohercegovačku agenciju FENA Gervala je rekla i da se Priština fokusira na konačni sporazum koji bi trebalo da rezultira obostranim priznanjem i ocenila da bi međunarodno priznavanje, kako je navela, "realnosti nezavisnosti Kosova" bio "signal nacionalistima u Srbiji da destabilizacija susednih država nije recept za uspeh".

Tvrdi i da je vlada u Prištini sposobna je da "osigura  bezbednost i vladavinu zakona i na severu KiM", uprkos kako kaže, "nasilnim kriminalnim strukturama koje pokušavaju da zastraše Srbe, Albance i druge građane koji žive u tom delu države".

"Ovo je pravo pitanje za sve, uključujući Zapad: Koliko smo spremni i koliko još dugo možemo da tolerišemo sve agresivniju Rusiju i njene sve agresivnije posrednike na Balkanu u rasponu od Vučića i Dačića do Dodika?", rekla je Gervala-Švarc.

Srbiju je nazvala "slonom u sobi" i o tome, kaže, svi moraju da razgovaraju, a uzrok problema Srbije s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i tzv. Kosovom je tvrdi, "rasistička ideologija srpske nadmoći".

'Normalizacija odnosa sa Beogradom ključna za Prištinu'

Normalizacija odnosa sa Beogradom ključna je za evropski put Prištine, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, nakon razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao da je sa Kurtijem  razgovarao o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Sastao sam se sa Kurtijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da razgovaramo o potrebi da se unapredi predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom, koji je ključan za put Kosova ka EU. Sastaćemo se u Briselu na dijalogu na visokom nivou 27. februara", napisao je Borelj na Tviteru nakon sastanka sa Kurtijem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()