Protest Srba u Rudaru: Stop Kurtijevom teroru, tražimo slobodu za uhapšene

'Srbi su izašli na barikade, jer su sebe prepoznali u Dejanu Pantiću, to jeste da bi oni, kao i njihova deca, mogli da se nađu na istom mestu', rekao je na skup sin uhapšenog Predrag Pantić

Autor: Web UNA Srbija
22.12.2022. 13:36
  • Podeli:
Protest Rudare_Foto Tanjug STR (4)-63a44dc66ce5b.webp Foto: Tanjug / STR

U mestu Rudare, kod Krsta, održan je protest Srba sa Kosova i Metohije, koji su se okupili u velikom broju da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Na mestu protesta, pre njegovog početka razvijen je veliki transparent sa natpisom "Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina", a pred kraj, duž ulice, i srpska trobojka dugačka 250 metara.

'Srbi su izašli na barikade, jer su sebe prepoznali u Dejanu Pantiću'

Okupljenima se prvi obratio sin nedavno uhapšenog Dejana Pantića, Predrag koji je istakao da već 13 dana nisu videli niti čuli Dejana i da se u 21. veku u sred Evrope krše osnovna ljudska prava.

On je rekao da su on i majka pokušali da ga vide na Jarinju, ali da su vraćeni sa obrazloženjem da to može da odobri samo nadležni sudija. Predrag Pantić kaže da taj sudija već 10 dana ne odgovara na njihove žalbe i to im onemogućava.

On je pozvao, kako je rekao, sve koji imaju uticaj u međunarodnoj zajednici da podignu svoj glas protiv kršenja osnovnih ljudskih prava i da utiču da Dejan bude pušten na slobodu.

Kako je rekao, Srbi su izašli na barikade, jer su sebe prepoznali u Dejanu Pantiću, to jeste da bi oni, kao i njihova deca, mogli da se nađu na istom mestu. 

'Tražimo da se puste Pantić, Adžić i Trajković'

"Želimo da ukažemo da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava i da nas neko čuje, kao i da su na skupu svi građani, lekari, profesori, advokati, studenti, đaci i svi drugi, a ne neka oružana banda, kako to prikazuje Priština", rekao je na skupu bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, istakavši da okupljeni žele da pošalju poruku da nisu nikakvi kriminalci i teroristi, već građani čija su prava ugrožena.

"Ovo je mirno i demokratsko okupljanje protiv pretnji Kurtija – da se barikade mogu ukloniti uz ljudske žrtve. To nas je zastrašilo. To su poruke koje svih ovih meseci dolaze iz Prištine. To nisu poruke mira i zajedničkog života", rekao je Milović.

Te poruke Prištine stižu u vidu hapšenja, maltretiranja i terora nad Srbima.

"Tražimo da se puste Pantić, Adžić i Trajković", istakao je Milović. On je istakao da je jedan od zahteva okupljenih Srba na velikom protestu da se povuku kosovske specijalne jedinice sa dugim cevima sa severa KiM. Verujemo u podršku naše države, poručio je Milović.

'Ne protestujemo protiv Albanaca, već protiv protiv diskriminacije'

Bivši sudija Višeg suda u Prištini Nikola Kabašić je rekao da su pored ugroženih prava Dejana Pantića, ugrožena lična i kolektivna prava svim Srbima na severu KiM.

Obraćajući se na protestu on je naveo da vlast Aljbina Kurtija poslednjih godinu dana vodi institucionalni obračun i kulturni, politički, hibridni rat protiv Srba, kako bi ih naterala na ustupke, odnosno da napuste Kosovo ili da prestanu da pružaju otpor i odustanu od svog načina života i identiteta.

"Svi koji smo se danas okupili moramo da zaboravimo na naše lične razlike i da stanemo u jedan front u odbranu prava Dejana Pantića, i na taj način odbranu prava svih ostalih Srba na KiM čija su prava ugrožena.

Kabašić je naveo da se u poslednjih godinu dana u diskursu Aljbina Kurtija i drugih kosovskih političara termini poput terorista, ratni zločinac ili kriminalac vezuju "postali sinonimi za Srbe".

"Na taj način nas demonizuju i svaka borba protiv nas je za njih legalna i legitimna", rekao je on, istakavši da su Srbi i Albanci živeli i radili zajedno, i da Srbi ne protestuju protiv albanskog naroda, većć protiv protiv diskriminatorske vlade Aljbina Kurtija.

'Međunarodna zajednica puna razumevanja za Kurtijevo ponašanje'

"Imamo ogroman problem koji se tiče našeg opstanka kao naroda na KiM i to je veće i važnije od našeg opstanka pojedinačno", rekao je pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić i poručio da narodu koji je jedinstven kao Srbi na KiM niko ništa ne može.

On je dodao da su napravljene baze policije na severu popunjene policijom, jer imaju za cilj da plaše i zastrašuju srpski narod, kako je kazao, pod plaštom  borbe protiv kriminala. 

"Današnji skup u Rudaru je organizovan da bismo ukazali međunarodnoj zajednici na probleme koje nije ni danas spremna da čuje i razume, ne razume ni barikade, ni protest, ali je puna razumevanja za Kurtijevo ponašanje koji ne želi da vrati zemlju Manastoru Dečani, koji oduzima vino srpskoj porodici Petrović u velikoj Hoči i koji pravi baze na severu i teroriše Srbe", rekao je Jakšić.

Kurti se zbog svega toga osilio i procenio da je vreme da se obračuna sa Srbima, dodao je on.

"Ovoga puta ne bi trebalo da bude povlačenja ili predaje. Čak i mi ovakvi imamo pravo da normalno živimo i svakodnevno odlučujemo o svom životu, onako kako to rade ljudi širom sveta", poručio je Jakšić.

'Smetaju im barikade, ali ne i maltretiranje Srba'

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je poručio da Srbi na severu KiM žele mir i slobodu i da neće dati ono što je srpsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

"Teror koji trpimo svakog dana od Prištine i neosnovana hapšenja, tajne spiskove sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od Kurtijevih specijalaca, razlog su što smo se danas sabrali u Rudaru kod Krsta, a ispod Zvečanske tvrđave da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako i slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko", istakao je Rakić na kraju skupa.

"Međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smetaju maltretiranja Srba. Želim da poručim da smo svoji na svome i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanemo da tiho nestanemo sa naše zemlje. Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze i što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova", poručio je Rakić.

On je istakao da su na barikadama osim Srba i Bošnjaci, Goranci i Romi i svi ostali koji već dve nedelje brane po hladnoći svoje pravo na postojanje na ovim prostorima.

"Hvala vam što istrajavate i razumete da smo na ovaj potez naterani i što istrajavate i poručujete da nema predaje. Ma koliko bila velika sila koja nam preti, životi naše dece i naš opastanak na ovim prostorima su razlog da istrajemo do ispunjanja naših zahteva. Tu su sva naša braća iz svih opština sa severa KiM, ali i sa juga, iz Gračanice, Štrpca, Pomoravlja, Metohije, centralnog Kosova, a ovako jedinstveni i složni se bolje čuje naš glas i u Prištini i u Briselu i Berlinu i Vašingtonu", poručio je Rakić.

Euleks: Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju

Uoči skupa Srba, Misija Euleks je na Fejsbuku objavila da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu.

"Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše formirane policijske jedinice i pripadnici naše rezervne jedinice policije iz Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u Severnoj Mitrovici i Zvečanu", naveo je Euleks.

Takođe, navodi se da Euleks, imajući u vidu nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i postavljanje dodatnih barikada, redovno prilagođava svoj položaj tako da odražava situaciju na terenu, u saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije uspostavili su stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica - Leposavić u blizini bistričkog mosta, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak "police". Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo.

U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli "da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()