Prvi susret generala: Mojsilović sa novim komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na jugu Srbije

Izraženo je očekivanje da će saradnja Vojske Srbije i Kfora biti profesionalna i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu

23.10.2024. 15:51
  • Podeli:
milan mojsilović, enriko barduani - 23 okt 2024 - TANJUG MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (1)-6718fedcab73d.webp Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu s novim komandantom Kfora general-majorom Enrikom Barduanijem o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji i zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i Kfora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane tokom prvog susreta dvojice generala otkako je italijanski general sredinom ovog meseca primio dužnost komandanta međunarodnih snaga u našoj južnoj pokrajin Mojsilović je ukazao da je, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i drugim potpisanim sporazumima, Kfor jedina legitimna oružana formacija na prostoru AP KiM i od novoimenovanog komandanta Kfora zatražio da međunarodne snage dosledno i nepristrasno sprovode svoj mandat i, iznad svega, zaštite Srbe i srpsko versko, kulturno i istorijsko nasleđe u Pokrajini.

Uz ocenu da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna i osetljiva, on je istakao da najveću pretnju bezbednosti predstavljaju jednostrani i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini koji za cilj imaju promenu etničke strukture na severu Pokrajine.

Načelnik Generalštaba je generalu Barduaniju čestitao postavljenje na novu dužnost i izrazio očekivanje da će i za vreme njegovog mandata na čelu Međunarodnih bezbednosnih snaga saradnja Vojske Srbije i Kfora biti profesionalna i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()