Rado ide Srbin u vojnike za Stefanovićev minimalac

Za dobrovoljno služenje vojnog roka obezbeđene su uvećane mesečne zarade od 38.000, duplo više od nekadašnjih 15.000 dinara

26.01.2022. 16:35
  • Podeli:
Vojska Srbije_Foto_ Ministarstvo odbrane-1664203032561.webp Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije

U toku je poziv Ministarstva odbrane (MO) za sve osobe između 19 i 30 godina za prijavu dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u trajanju od šest meseci, a novina je da su mesečne naknade za buduće vojnike sa 15.000 dinara podignute na 38.000 dinara.

Kako bi privoleli mlade na oblačenje uniforme, ove godine olakšana je i procedura prijavljivanja, a zainteresovani dobrovoljci koji se iskažu, dobijaju mogućnost da postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije, učestvuju u mirovnim operacijama, mogu da računaju dnevnice, plaćene putne troškove, smeštaj...

Pukovnik Dragan Kotarlić, načelnik Uprave za obaveze odbrane MO, za UNU kaže da su uslovi za kandidate da nisu krivično osuđeni na kaznu veću od šest meseci, da se protiv njih trenutno ne vodi sudski postupak, da imaju prebivalište u Republici Srbiji i da su njeni državljani, dozvoljeno je i da imaju dvojno državljanstrvo, kao i da poseduju diplomu najmanje osnovne škole.

"Jedino je za prijavu za rezervne oficire potrebna diploma fakulteta. Posle toga kandidati prolaze lekarske, psihofizičke i bezbednosne procene, u zavisnosti od roda, službe i vojnoevidencione specijalnosti. Rok za prijavu je 26. februar. Imamo kapacitet od 600 mesta, a za sada nam se javilo oko 400 kandidata", navodi pukovnik Kotarlić.

Dodaje da u procesu selekcije otpadne do 20 odsto, ali da je zainteresovanost ove godine veća u odnosu na prethodnu.

"Najviše ljudi nam se javilo, oko 65 odsto južno od Beograda, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, a nešto manje sa severa. Ovo je osnovni korak Ministarstva da popularizuje služenje vojnog roka, pristojna je zarada, to je više od propisanog minimalca, a još se pokrivaju putni troškovi, hrana, smeštaj", zaključuje sagovornik UNE.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane MO kaže da je prijavu moguće podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane.

Inače, Ministarstvu odbrane je krajem 2021. godine iz tekuće budžetske rezerve preneto 3,8 milijardi dinara, odnosno 31,9 miliona evra, koje su namenjene opremanju i podizanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()