Rama raspetljava 'Gordijev čvor dijaloga': Predložio svoj plan formiranja ZSO

'Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo', poručio je on

08.06.2023. 13:39
  • Podeli:
Edi Rama Foto: Tanjug/Henry Nicholls (POOL)
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i "američkoj strani".

Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su "dugo pripremali" najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

"Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta", rekao je Rama.

On je ocenio da bi "Gordijev čvor dijaloga" bila ZSO.

"Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uverenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti", rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt poverljiv dokument, koji "bez sumnje" ne pretenduje da bude idealno rešenje.

"Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()