Rasprava o amandmanima u Skupštini prešla u raspravu o litijumu

Sednica o litijumu trebalo je da počne danas u 14 časova

30.09.2024. 12:05
  • Podeli:
skupština-66f195440aca9.webp Foto: TANJUG / RADE PRELIĆ

 Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o amandmanima na rebalans i prateće zakone, ali je ona brzo prešla u polemiku o litijumu iako bi vanredna sednica o tom pitanju trebalo da počne u 14.00 časova.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je podneo amandman kojim traži da se smanje subvencije koje se daju stranim kompanijama, a zbog, kako je rekao, katastrofalnih efekta koju bi projekat  Rio Tinta imao na našu poljoprivredu.

Na to je reagovao predsednik Poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov i rekao da je 2011. godine, u Skupštini Srbije usvojen Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim je promenjeno, odnosno utvrđeno, da nosilac eksploatacije može biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, preduzetnik koje je nosilac istraživanja. 

"Dakle, šta su oni uradili?  Oni su prvo Rio Tintu dali da istražuje, a onda, po zahtevu verovatno Rio Tinta, promenili zakon tako da samo onaj ko istražuje može i da eksploatiše", rekao je on.  

Istakao je da je među onima koji su za to glasali bio i Srđan Milivojević.

Naveo je da se tu priča ne završava i da se prethodno 2006. godine glasalo za zakon o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu, kojim je prvi put uvedeno da ko istražuje može i da eksploatiše. 

"Tim zakonom su ukinuli mogućnost državi Srbiji da zaradi tako što ako neko istražuje, pa pronađe neki mineral, raspiše se tender pa da vidimo ko da više da to eksploatiše.  E oni su to ukinuli tim zakonom", rekao je Jovanov.

Dodao je da su za taj zakon između ostalih glasala i četiri poslanika DS, koja je tada bila u opoziciji.

 "Neka onda objasne ovi koji su tako protiv Rio Tinta, zašto su četiri poslanika njihove stranke, opozicione stranke u tom trenutku, došla na sednicu i glasala za izmene i dopune zakona koje idu direktno na ruku Rio Tintu. Time je ukinuto pravo države da raspiše tender ako se pronađe neka mineralna sirovina", rekao je on.

Na njegovo izlaganje u šaljivom tonu je reagovala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je rekla da joj je "sada jasno zašto oni Rio Tinto, zovu Rio kinto".

Šef Poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da ako se u Jadru bude kopalo do čega kako je rekao neće doći, naići će se na kosti pradedova, na šta je Brnabić rekla da nije u redu da se takve stvari zloupotrebljavaju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()