Reakcije opozicije na francusko-nemački predlog i sastanak Vučića sa 'petorkom'

Opozicione stranke reagovale su različito

21.01.2023. 15:17
  • Podeli:
vučić eskobar lajčak miloš milivojević tanjug-63cb954669a84.webp Foto: Miloš Milivojević Vlada Srbije via Tanjug

Opozicione stranke reagovale su danas na izjave predsednika Aleksandra Vučića nakon sastanka sa diplomatskom petorkom, a u vezi francusko - nemačkog predloga za rešenja kosovskog pitanja.

Dveri zahtevaju detaljni odgovor predsednika

Srpski pokret Dveri zatražio je hitnu sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji povodom, kako navode, novog zapadnog ultimatuma.

Kako su naveli u saopštenju, očekuju od predsednika  Aleksandra Vučića da upozna najviši predstavnički i zakonodavni organ države sa predlogom zapadne petorke, kao i sa "opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju" ukoliko ne prihvati predlog.

Takođe, zahtevaju od predsednika republike odgovor na pitanje kako je mogao da daje saglasnost oko "prihvatanja koncepta i implementacije" francusko-nemačkog predloga koji pre samo nekoliko meseci čak nije hteo ni da primi i to bez saglasnosti Narodne skupštine.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović napisao je na Tviter nalogu da nije od onih u opoziciji koji navijaju da Vučić izda Kosovo da bi ga na tome napadali i rušili.

"Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret", napisao je Obradović i dodao da je pre nekoliko meseci Vučić odbio da primi francusko-nemački predlog za KiM, a juče prihvata njegovu primenu. 

Navodeći da je novi ultimatum Zapada Srbiji da prihvati ulazak lažne države Kosovo u UN, Obradović je poručio da je sada ispit čitave naše generacije Srba te da o odgovoru ne može da odlučuje jedan čovek ili stranka.

NADA traži da se javnost upozna sa planom

Miloš Jovanović, ispred Koalicije NADA, naveo je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da svako ko i najmanje drži do nacionalnog ponosa i odgovornosti prema državi Srbiji i ko razume i oseća posledice eventualnog napuštanja odrešitog stava o neophodnosti očuvanja Kosova i Metohije u ustavnopravnom poretku Srbije sa nevericom je odslušao izjavu predsednika republike, datu posle susreta sa "diplomatskom petorkom".

Ističe da koalicija NADA, koju čine Novi DŠ i POKS, zahteva od predsednika Srbije da građane Srbije hitno obavesti o sadržini tzv. francusko-nemačkog plana za Kosovo, na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je preuzeo obavezu odnosno iskazao spremnost da, kako je izjavio "prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma", da obavesti javnost na koje je to "teške odluke u interesu evropske perspektive" spreman i da građane Srbije upozna koji su to "problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom".

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristankom da "radi na primeni sporazuma" o Kosovu i Metohiji pokazao da je spreman da prihvati sve zarad opstanka na vlasti, a da to pokušava da prikrije "svakodnevnim zamajavanjem javnosti" temama poput rasporeda sedenja u Davosu. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da se igra sa budućnošću Srbije i njenih građana i da što pre prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova, koji su predložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako navode u saopštenju, Vučić mora da prestane sa neodlučnom politikom i da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja.

"Srbiji nisu potrebne nova izolacija i sankcije, nego napredak i saradnja", ističe se u saopštenju.

Pokret obnove Kraljevine Srbije zatražio je da se o predloženom sporazumu izjasne građani na referendumu.

Glavni odbor POKS je ocenio da je neprihvatljivo prihvatanje tzv. nemačko-francuskog bez prethodne široke javne rasprave u našem društvu, o kojem bi završnu reč dala Skupština Srbije i građani na referendumu, navedeno je u saopštenju.

Izražavaju čuđenje kako je to "preko noći ovaj sporazum postao prihvatljiv za srpsku stranu, kada je mesecima pre toga označavan kao vrlo štetan po državni interes". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()