RSE: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez rezultata

Beograd na sastanak došao pripremljen, za razliku od Bisljimija koji nije želeo da daje konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora, izjavio Petar Petković posle sastanka

15.05.2023. 21:16
  • Podeli:
Petar Petković_Foto Facebook_petar.petkovickim-64628790165be.webp Foto: Facebook / petar.petkovickim

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pod posredstvom Evropske unije, završena je bez ikakvog rezultata, i pored toga što se razgovaralo o brojnim temama, javlja Radio slobodna Evropa.

Kako se navodi, ova runda pregovora je bila fokusirana na implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i njegovog Aneksa.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izjavio, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.

On je nakon trilateralnog sastanka sa Bisljimijem, uz posredstvo Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.

Besljimi: Srpska strana zainteresovana samo za formiranje ZSO

Glavni pregovarač Prištine Bisljimi izjavio je da sastanak u Briselu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije doneo rezultate, kao i da srpsku stranu interesuje isključivo formiranje Zajednice srpskih opština.

Bisljimi je naglasio da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje ZSO, pre nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije, dodajući da zbog toga rezultate ne treba očekivati ni danas, što, kako je naveo, "produbljuje diskusiju gde se proces nalazi i u kom pravcu ide".

Bisljimi je naveo da je na dnevnom redu bilo sve što se tiče implementacije sporazuma iz Ohrida. Pre trilateralnog sastanka Petkovića i Kurtija sa Lajčakom, specijalni izaslanik EU održao je odvojene sastanke sa dvojicom pregovarača.

Uoči sastanka u Briselu, Lajčak je naveo da je neophodan potpuni fokus na proces normalizacije odnosa i implementaciji Sporazuma ka normalizaciji, navodi RSE.

Ovo je bio prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vućića u Briselu 2. maja.

Na tom sastanku, usvojena je zajednička Deklaracija o nestalim osobama, a srpski Upravljački tim predstavio je prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština, podseća RSE.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()