Sednica o uvođenju 'određenih sankcija Rusiji' ipak otvorena za javnost

Članovi Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije su današnju sednicu, čija tema je usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU, počeli raspravom o tome da li ona treba da bude otvoren za javnost ili ne

28.12.2022. 14:28
  • Podeli:
profimedia-0133871374 skupština-1664530930583.webp Foto: Profimedia

U Skupštini Srbije počela je sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj bi članovi trebalo da raspravljaju o Nacrtu Rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, uvođenju "određenih sankcija Rusiji", ali i o rezoluciji Srpske stranke Zavetnici o zabrani korišćenja sankcija kao instrumena spoljne politike.

Sednicu Odbora je sazvao predsednik tog odbora Borko Stefanović.

Medijima je danas najpre stiglo obaveštenje da je sednica zatvorena za javnost, da bi potom novinarima u parlamentu rečeno da ipak mogu da prate sednicu u sali, a zbog nesporazuma se na početku sednice novinarima izvinila zamenica šefa poslaniče grupe SNS Marina Raguš.

Stefanović je, kako su preneli mediji, ranije danas izjavio da je sednica zatvorena za javnost na zahtev poslanika SNS-a, što je Raguš oštro demantovala.

"Niko iz SNS-a nije tražio da se sednica zatvori, a o zatvaranju sednice može da odluči odbor za spoljne poslove", rekla je Raguš i dodala da je Stefanović obmanuo javnost. Ona je istakla da je SNS sa svojim partnerima više nego zaintresovana za ovu raspravu, navodeći da je javnost dobro upoznata sa stavovima većine.

Stefanović je rekao da je bio obavešten da je stigla inicijativa poslanika da se sednica zatvori i citirajući član Poslovnika dodao da je bio dužan da se do donošenja odluke ponaša kao da je predlog za zatvaranje usvojen. On je rekao i da poslaničkoj grupi čiji je član i nije bilo u interesu da se sednica zatvori za javnost.

Poslanica SVM Elvira Kovač je rekla da predsednik odbora Borko Stefanović nije smeo da izađe u javnost i kaže da je sednica zatvorena pre nego što je doneta takva odluka na samoj sednici odbora. Kovač je kazala da je Stefanović trebalo predlog da stavi na glasanje.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja zatražila je od Stefanovića da joj pokaže gde je njen potpis kojim je tražila da se sednica zatvori za javnost i zatražila je od njega izvinjenje.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je na sednici da zahtev za zatvaranje sednice ne postoji i ocenio da je Stefanović neozbiljno pripremio sednicu. 

Sednici prisustvuju predstavnici gotovo svih poslaničkih grupa, ali i poslanici koji nisu članovi Odbora za spoljne poslove.

Šefica poslaničke grupe Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije uoči sednice odbora rekla da je "skandalozno" što je sednica zatvorena za javnost i izrazila sumnju da je reč o "svojevrsnom dilu" Dragana Đilasa i vladajuće stranke.

Ona je navela da će na sednici izneti argumente za stav njene stranke da država ne treba da koristi sankcije kao instrument spoljne politike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()