Sever KiM dan posle: Mirni protesti u tri opštine i prve sankcije za Prištinu

Komanda NATO-a u Napulju je saopštila da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a, od četvorice Srba koji su uhapšeni tokom sukoba u ponedeljak dvojica su puštena na slobodu, dok druga dvojica ostaju u pritvoru

Autor: Nikola Vujović
30.05.2023. 19:45
  • Podeli:

Posle jučerašnjeg žestokog sukoba vojnika KFOR-a i srpskih građana u Zvečanu, u kome je povređeno više od 90 ljudi, situacija na severu Kosova i Metohije znatno je mirnija. Srbi su izašli na mirni protest u tri opštine, ali su se popodne mirno i razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine, kao i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade srpskih opština. Taj zahtev podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

Iako je situacija na severu Kosova bila mnogo mirnija, pripadnici KFOR-a su razvukli bodljikavu žicu oko zgrade opštine u Zvečanu i postavili metalnu ogradu. Komanda NATO-a u Napulju je saopštila da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.

"NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti", navedeno je u sopštenju.

Četvorica Srba uhapšena su tokom jučerašnjeg sukoba. Dvojica su puštena na slobodu, dok Radoš Petrović i Dušan Obrenović ostaju u pritvoru. Advokat Predrag Miljković izjavio je da je policija prilikom hapšenja i prilikom uvođenja u stanicu brutalno prebila Obrenovića.

"Naše je pravo i moralna obaveza da, ukoliko oni ne budu pušteni na slobodu, da se u svim opštinama na severu Kosova i Metohije sutra okupimo u većem broju nego li juče i da mirnim putem iskažemo nezadovoljstvo usled novonastale situacije", izjavio je bivši predsednik skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Predsednik Aleksandar Vučić je na sastanku sa ambasadorima Kvinte izrazio zabrinutost zbog činjenice da se i dalje tolerišu jednostrani potezi Prištine, zbog čega su ugroženi mir i stabilnost u regionu. Vučić se sastao i sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom i kineskom ambasadorkom Čen Bo.

"Što se nas tiče, mi ćemo nastaviti da se zalažemo za mir i da čuvamo taj mir, i u odnosima prema KFOR-u i odnosima prema svima drugima", izjavio Vučić.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023" prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu. On je ponovo tražio da se kosovska policija povuče sa severa i da gradonačelnici svoj posao obavljaju negde drugde.

U međuvremenu je propao pokušaj briselskih zvaničnika da dogovore susret predsednika Srbije i Aljbina Kurtija u Bratislavi, jer su obojica otkazala put. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je da nasilje - nije prihvatljivo.

"Od obe strane se očekuje da doprinesu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i da prevaziđu nasleđe prošlosti. Dosta je nasilja. Bilo ga je mnogo", istakao visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Iako je noć protekla mirno, manji incident se dogodio u Gračanici. Zastava Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću, zapaljena je u ranim jutarnjim časovima. Uhapšena su trojica osumnjičenih koji se terete za delo uništenje ili oštećenje imovine, a zastava je tokom dana zamenjena novom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()