Skupština: Sednica o bezbednosti, a rasprava o targetiranju, izborima i dešavanjima na KiM

Rasprava o četiri tačke dnevnog reda traje od 18. maja, a već skoro dve nedelje poslanici su na trećoj - Formiranje Anketnog odbora, ali je fokus ove današnje bio preusmeren na drušvene mreže

Autor: Bojana Petrušijević
13.06.2023. 19:22
  • Podeli:

U prvim danima rasprave, aktuelnoj sednici Skupštine Srbije prisustvovali su i članovi Vlade. Iako je dnevni red jasan, bezbednosna situacija u zemlji nakon stravičnih zločina u okolini Mladenovca i na Vračaru, tok sednice se veoma brzo preokrene.

Tako se danas u poslaničkim klupama govorilo i komentarisalo i o raspisivanju izbora, napadu na glumce i dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Rasprava o četiri tačke dnevnog reda traje od 18. maja, a već skoro dve nedelje poslanici su na trećoj - Formiranje Anketnog odbora.

Ali je, ipak, u fokusu narodnih poslanika bila rasprava o glumcima koji su meta napada na društvenim mrežama, zbog učestvovanja na protestima "Srbija protiv nasilja".

"Ta kampanja targetiranja glumaca, tako što im se crtaju mete na čelo, kao što je to rađeno Oliveru Ivanoviću i nekim drugim ljudima koji su imali problema sa bezbednošću, je katastrofa. To pokazuje da režim ne odustaje ni milimetar, čak ni posle tragedije u Ribnikaru i Mladenovcu", konstatovao je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

"Recite nam ko je član SNS-a koji je targetirao decu? Mi dobijamo da smo targetirali glumce, zato što je tviter profil, nepoznat targetirao decu. Mi nikakve veze nemamo s tim! Osuđujemo svako targetiranje!", rekao je Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke.

Targetiranje osuđuju i vlast i opozicija, ali iz skupštinskih klupa i dalje mogu da se čuju uvrede tipa: lažovi, ološi, plaćenici...

Nazire se kraj sednice, ali ne i kraj protestnih šetnji, ističu iz Zeleno-levog kluba, i dodaju da njih može da prekine jedino ispunjenje zahteva.

"Umesto da se razgovara o problemima, oni se prikrivaju time što se vrše razne vrste napada, ali došli smo do tačke gde jasno moramo da pošaljemo poruku da nećemo odustati i da ćemo pronaći načine da vršimo pritisak. Ukoliko se vlast dozove pameti i ispuni zahteve, što bi se reklo, protesti su ostvarili svoj cilj. Ako ne, onda će se oni nastaviti i to je poruka", istakla je Biljana Đorđević iz Zeleno-levog kluba.

Za deo opozicije koja organizuje protest izbori nisu u fokusu, ali upravo izbore na svim nivoima traži nacionalna opozicija.

"Nikakva jedinstvena kolona opozcije. Opozicija treba ideološki da se profiliše. Naša je upravo takva. Državotvorna opozicija, suverenistički blok, sa veoma jasnim stavovima o svim nacionalnim pitanjima. Patriotski blok, da bi birači tačno znali za koga glasaju", kaže lider Dveri Boško Obradović.

Vanredna sednica o bezbednosti nije završena, ali iz nacionalno orijentisane opozicije traže zakazivanje nove, koja će se baviti pitanjem Kosova i Metohije i francusko-nemačkim predlogom. Iako se letnja pauza bliži, dešavanja pod krovom Narodne skupštine obećavaju još burnih zasedanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()