Skupština Srbija nastavila sednicu, vladajuća većina dala kvorum

Na početku je bilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka, koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

07.10.2024. 11:50
  • Podeli:
skupština-66f195440aca9.webp Foto: TANJUG / RADE PRELIĆ

U Skupštini Srbije nastavljena je  sednica utvrđivanjem dnevnog reda, a pošto je konstatovano da u sali parlamenta ima 223 poslanika i da postoji kvorum za rad. Prethodno je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike vladajuće koalicije da obezbede većinu za kvorum.

Brnabić je na početku sednice u 10 časova konstatovala da nema kvoruma i odredila jednočasovnu pauzu, pošto je u sistem kartice ubacilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Po početku rada, poslanici su odbacili više predloga za dopunu dnevnog reda, tako da će jedina tema današnje sednice biti predlog izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Inicijativu za taj predlog zakona podnelo je 86 poslanika opozicije.

Među odbijenim predlozima za dopunu dnevnog reda je i zahtev predsednika poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića da se na dnevnom redu nađe formiranje komisije koja bi utvrdila šta se dogodilo sa 38.000 potpisa građana Srbije koji su potpisali i 18. maja 2022. predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu za donošenje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Lazović tvrdi da su potpisi koje su građani prikupili "misteriozno nestali iz pisarnice", i da su oni, zbog toga, podneli krivične prijave protiv dvojice prethodnih predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića i da su spremni da podnesu krivičnu prijavu i protiv aktuelne predsednice Ane Brnabić.

Brnabić je na to odgovorila da nema nikakav problem sa tim i da se sigurno neće pozivati na poslanički imunitet kao što su to činili neki koji su, kako je rekla, divljali automobilima po gradovima u Srbiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()