Narodna skupština izabrala novu Vladu Srbije

Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv, a uzdržanih nije bilo

02.05.2024. 17:18
  • Podeli:

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Za izbor vlade su glasali poslanici vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, PUPS, JS, SVM, a protiv su bili poslanici opozicije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je pauzu od 30 minuta posle koje će novi članovi vlade položiti  zakletvu.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja.

Nova vlada ima trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Pored predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića, novu Vladu Srbije čine potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić,  potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine Irena Vujović,  potpredsednik vlade Aleksandar Vulin.

Aleksandar Martinović je novi ministar poljoprivrede i vodoprivrede, a Adrijana Mesarović ministar privrede. 

Goran Vesić je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović Handanović ministar rudarstva i energetike, a Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Maja Popović je ostala ministar pravde, dok je Jelena Žarić Kovačević novi ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Tomislav Žigmanov je ostao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će Bratislav Gašić biti ministar odbrane. 

Marko Đurić je novi ministar spoljnih poslova. 

Tanja Miščević je ostala ministar za evropske integracije, a Slavica Đukić Dejanović ministar prosvete.

Zlatibor Lončar ponovo je ministar zdravlja, dok je Nemanja Starović novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Milica Đurđević Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju.

Zoran Gajić je ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Jelena Begović ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić ministar za javna ulaganja.  

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()