Skupština Srbije: Kritike opozicija na izmene Zakona o planiranju i izgradnji

Deo opozicionih poslanika je zatražio da se svi članovi zakona brišu i da se on povuče iz procedure

25.07.2023. 13:29
  • Podeli:
skupština srbije jadranka ilić tanjug-1666715433895.webp Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Poslanici dela opozicije kritikovali su danas, tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji, taj zakon i zatražili da se svi članovi zakona brišu i da se on povuče iz procedure.

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković rekla je da ta stranka traži brisanje članova izmena Zakona o planiranju i izgradnji, tvrdeći da je on u suprotnosti sa Ustavom, međunarodnim pravom i pravom o eksproprijaciji.

"Smatramo da treba da se povuče zakon. Postao je glomazan, nerazumljiv i kontrakirtoran sam sebi. Narodna stranka smatra da je potrebno izraditi novi zakon, da učestvuju stručnjaci, a ne investitori", rekla je ona. Lipovac Tanasković je kazala da Narodna stranka smatra da novi zakon treba da odvoji objekte visokogradnje i niskogradnje.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma rekao je da je zakon o planiranju i izgradnji loš, ocenjujući da "plana nema, a izgradnja je na štetu građana".

"Pokušali smo amandmanom da preciziramo šta bi trebalo da budu nadležnosti različitih aktera, ko je nosilac planskih dokumenata, ko vrši stručnu kontrolu, šta radi državni urbanista", rekao je Kozma i dodao da su amandmanom precizirane nadležnosti na svim nivoima, od nacionalnog do lokalnog.

Kritikovao je i to što je, kako je rekao, istekao Prostorni plan Republike Srbije, a nije napravljena analiza šta je urađeno, niti šta će se raditi dalje, a poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić ocenila je da ukoliko se menja trećina zakona onda treba da se donese novi zakon.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS Marina Raguš rekla je da opozicija traži, između ostalog, da se ukine zaštita građana od nesavesnih investitora što uvodi taj zakon.

"Kolege koje traže da se briše zakon, recimo, traže da se ukine zaštita građana od nesavesnih investitora. Utvrđuje se zakonom obaveza investitora da pre prijave radova predaju polisu osiguranja od štete trećim licima", rekla je Raguš u Skupštini Srbije. Ona je podsetila da se dešavalo da se uruše objekti u izgradnji i da su građani teško mogli da naplate štetu koja im je naneta.

"Vi ste protiv toga da se prati kretanje građevinskog otpada jer izmene zakona predviđaju da svaki investitor mora da preda dokaz o kretanju građevinskog otada", rekla je Raguš. Navela je i da je opozicija koja traži brisanje svih članova zakona za to da se ukine elektronski prostor gde uz klik može da se prati informacija o lokaciji.

"Vi ste protiv izmena zakona, a sve one dobrim delom olakšavaju život našim sugrađanima", ukazala je Raguš.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()