Skupština Srbije: Optužbe i verbalni sukobi na formiranju Anketnog odbora

Delovalo je da će izbor predsednika Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti masovnih ubistava u maju biti rutinska procedura, ali su poslanici takve pretpostavke po ko zna koji put demantovali

Autor: Bojana Petrušijević
18.07.2023. 19:25
  • Podeli:

Šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" u Skupštini Srbije Marinika Tepić izabrana je za predsednicu Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u maju.

I ovu kratku sednicu ispratile su optužbe i verbalni sukobi, ali ovoga puta na relaciji nacionalna-građanska opozicija, upravo zbog izbora predsednika odbora.

Delovalo je da će izbor predsednika Anketnog odbora biti jednostavna, rutinska procedura, ali narodni poslanici su takve pretpostavke po ko zna koji put demantovali.

"Naša poslanička grupa nije prisustvovala ni na jednom sastanku na kome je ovo dogovoreno. Otvoreno izražavam sumnju da se ovde radi o dogovoru između SNS i SSP, da je ovo dogovor koji važi od čuvenog susreta Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa posle izbora i da je ovo namirenje tih dogovora", rekao je lider Dveri Boško Obradović.

"SNS je sve usvojila, od dnevnog reda do ostalog, glasala, podržala kvorum, tako da, samo ako može da izuzme iz ovog blata, a oni neka rešavaju sve svoje probleme kako znaju i umeju", komentarisala je Biljana Pantić Pilja, poslanica Srpske napredne stranke.

Dveri-Zavetnici-NOVI DSS i POKS predložili su predlog da predsednik odbora bude poslanik Ljubinko Đurković. Međutim, istaknuto je da u odluci o osnivanju Anketnog odbora jasno piše da se predsednik bira iz redova najveće opozicione stranke, što su "Ujedinjeni".

"Jedini kriterijum uspešnopsti našeg rada biće da li ćemo uspeti da izađemo pred roditelje koji su izgubili decu ili pred ljude koji su uplašeni u ovoj zemlji, da ih pogledamo u oči i kažemo 'Vidite, mi smo mesec dana svog života posvetili tome i tome i ovo su rezultati našeg rada i ovi rezultati će dovesti do toga da mi danas imamo bolji, dostojantveniji i mirniji život u Srbiji.' Ovo što se sada dešava je sramota!", istakao je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Bilans, nakon jednočasovne rasprave, bio je 16 glasova "Za" Mariniku Tepić. Protiv njenog izbora bili su predstavnici Jedinstvene Srbije i samostalni poslanik Dejan Bulatović, a predstavnici SPS su bili uzdržani. Dveri, NADA i Zavetnici nisu glasali, a za zamenicu je izabrana Biljana Pantić Pilja iz SNS. 

"Ovo je anketni odbor i zato vas molim, a u skladu sa tim ću se apsolutno i ponašati, mora da bude iznad svih političkih boja, želja za svetlostima reflektora barem u sazivu ovog anketnog odbora", zaključila je Tepić po izboru.

A on bi u roku od 30 dana trebalo da pribavi sve neophodne podatke, izjave i obaveštenja koja će omogućiti da se uradi izveštaj o eventualnim propustima institucija, kao i da predloži mere kako se tragedije ne bi ponovile. Poslanici su istakli i da građani mogu da doprinesu svojim sugestijama. Druga sednica odbora očekuje se već u petak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()