Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta: Više para za plate, penzije i lečenje retkih bolesti

U rebalans budžeta ušli i kapitalni projekti poput auto-puta Beograd-Sarajevo

06.09.2023. 16:32
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za 2023. godinu, koji znači više novca za plate, penzije, za pomoć majkama, pomoć za lečenje retkih bolesti, ali i za kapitalne projekte, među kojima je i auto-put Beograd-Sarajevo.

Kapitalne investicije obuhvaćene novim rebalansom budžeta

Rebalans budžeta predložen je zbog boljih rezultata, pre svega zbog bolje naplate prihoda, a rebalans podrazumeva i niži deficit nego što je planirano inicijalnim budžetom, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Prihodi budžeta su veći za 60,6 milijardi dinara a rebalansom je predviđen fiskalni deficit državnog budžeta od 227,5 milijardi dinara , što je smanjenje u odnosu na 264 milijarde dinara.

Od septembra će za 5,5 odsto biti povećane plate za zaposlene u prosveti, njegovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare, te za penzije, koje će potom biti još dva puta uvećane u oktobru i januaru, što će kumulativno činiti povećanje od 21,1 odsto za penzije, a od 1. januara plate u javnom sektoru će biti veće za oko 10 odsto.

Rebalansom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno je dodatnih 23 milijarde dinara, što će dostići 452,3 milijardi dinara  ili 5,6 odsto BDP i to za izgradnju auto-puteva, među kojima i Beograd-Sarajevo, zatim izgradnju pruga, mostova, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja, škola.

Među kapitalnim projektima su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda, radovi na izgradnji beogradskog metroa, brza saobraćajnica Novi Sad-Ruma /Fruškogorski koridor/.

Tu je i saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, Dunavska magistrala (Požarevac-Golubac), deonica auto-puta Preljina-Požega, deonica Moravskog koridora od Pojata do Preljine, eionica Niš-Pločnik, kao deo auto-puta Niš-Merdare.

Više novca za plate, penzije, samohrane majke

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je u završnoj reči, nakon odbijanja opozicionih poslanika da učestvuju u skupštinskoj raspravi, istakao da je ovaj rebalans nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po Srbiju.

On je naveo da će rebalansom biti omogućene veće plate za zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, od 1. oktobra biće veće penzije, a do kraja ovog meseca očekuje se isplata 10.000 dinara za sve majke i samohrane očeve.

Mali je istakao da rebalans donosi i 35 milijardi dinaradodatnih subvencija za poljoprivrednike, ali i dodatnih 3,9 milijardi za retke bolesti i lečenje u inostranstvu.

On je dodao da će na narednoj sednici parlamenta biti budžet za 2024. godinu, u kojem će biti još jedno povećanje penzija, plata za zaposlene u javnom sektoru za oko 10 odsto i još više novca da se gradi Srbiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()