Skupština Srbije završila rad: Sutra nastavak sednice o litijumu

Ministarka Đedović Handanović na kraju današnjeg rada još jednom je predložila Skupštini da ne prihvati predlog izmena ovog zakona, a pre svega zato što je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije.

07.10.2024. 18:44
  • Podeli:
skupština-67040f3c58eb1.webp Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Skupština Srbija završila je današnji rad, a sednica na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koju je predložilo 86 opozicionih poslanika biće nastavljena sutra u 10.00 sati.

Ministarka Đedović Handanović na kraju današnjeg rada još jednom je predložila Skupštini da ne prihvati predlog izmena ovog zakona, a pre svega zato što je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije.

Ona je rekla da Srbija ima ogroman potencijal da doprinese energetskoj tranziciji.

"Naši prirodni resursi pružaju nam osnov za razvoj lanca vrednosti što će biti ključne koristi za našu zemlju uz primenu najviših standarda", poručila je ona na kraju današnjeg rada.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je tokom rasprave da je vlada na čijem je ona čelu bila 2017. godine naterala Rio Tinto da se pridržava svih međunarodnih i srpskih standarda životne sredine u vreme, kako je navela, kada niko od poslanika opozicije nije pričao o ekologiji. 

"To smo uradili mi 2017. godine. To je bilo 13 godina nakon što ste vi dali prvo istražno pravo Rio Tintu. 2017. kada niko od vas u tim klupama nije pričao o zašti životne sredine, mi smo naterali Rio Tinto da priča o životnoj sredini. I to je jedina istina", rekla je Brnabić obraćajući se kao poslanik.

Na pitanje poslanice Ekološkog ustanka koja je obrazlagala zakon, Danijele Nestorović zbog čega vlada nije ranije menjala zakone o rudarskim i geološkim istraživanjima, Brnabić je odgovorila da su upravo zato relevantni zakoni iz 2006. i 2011. godine.

"Zato što je Rio Tintu tim zakonima bilo garantovano eksploataciono pravo. Sve da smo promenili zakon 2014. godine, on retroaktivno nije mogao da se primeni na projekat Jadra i Rio Tinto, zato što im je do 2012. godine apsolutno sve garantovano", rekla je Brnabić. 

Dodala je da je vlada nastavila sa tim projektim sa dva cilja.

"Prvi je da se sve radi u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine. I drugi je da ne budemo sirovinska baza, nego da sve što imamo od naših sirovina, iskoristimo za bogatstvo naših naroda, a posebno zapadne Srbije", rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpuno očigledno iz memoranduma potpisanog sa Rio Tintom 2017. godine, da je Vlada koju je ona vodial naterala Rio Tinto da kaže da će se u potpunosti aktivno pridržavati i promovisati srpske i međunarodne standarde zašte životne sredine. 

"Da se uspostavi okvir nadzora, u bliskoj saradnji sa relevantnim državnim organima, lokalnim institucijama, zajednicima, drugim institucijama, u svrhu nadzora implementacije projekta Jadar uz obezbeđivanje najboljih praksi društveno-odgovornog poslovanja", zaključila je Brnabić. 

Današnja sednica počela je sa satom zakašnjenja pošto nije bilo kvoruma, koji su zatim obezbedili poslanici vladajućih stranaka.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()