'Slovenija je prirodni saveznik Srbije na putu ka EU'

Srbija i vi Srbi morate da shvatite da ste deo Evrope i sveta i da u vašoj neposrednoj blizini nema neprijatelja i zlobnika koji žele da naude Srbiji i Srbima, poručio je slovenački ambasador

12.04.2023. 16:36
  • Podeli:
slovenia-slovenija zastava Pixabay-1668257648175.webp Foto: Pixabay

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant izjavio je da je uveren da će Srbija u budućnosti biti deo EU, a da od srpske politike i građana zavisi kada će se to dogoditi.

On je u intervjuu za portal Balkan travel naglasio da nije tačno da u EU neće Srbiju u uniji, da je sasvim suprotno i da Srbija mora da postane deo EU, jer se geografski nalazi u Evropi i graniči sa zemljama EU.

"Ceo Zapadni Balkan je ostrvo koje prirodno pripada EU. Ali članstvo u EU takođe zahteva mnogo napornog rada i odricanja u nekim oblastima. Srbija, i pogotovo vi Srbi morate pre svega da shvatite da ste deo Evrope i sveta i da u vašoj neposrednoj blizini nema neprijatelja i zlobnika koji žele da naude Srbiji i Srbima. Svakako da je važna tradicija, istorija, nacionalna pripadnost i sve ostalo, ali još važniji su pojedinci i globalna perspektiva Evrope", rekao je on.

Prema njegovim rečima EU daje najveću moguću perspektivu u vladavini prava, ljudskim pravima i demokratiji zbog čega je neophodno da što više osvoji te vrednosti i ne bori se protiv njih.

"Nijedna zemlja nije idealna po nabrojanim vrednostima, ali im se treba što više približiti. Najveći neprijatelj EU je nacionalizam, a bojim se da pojedinci u Srbiji trenutno više teže ka nacionalizmu nego evropskoj perspektivi. Stoga će i ovaj mentalni skok biti neophodan da bi svi shvatili šta Evropa znači i koje prednosti donosi. Zatvaranje u sebe nikada nije bilo bolje u odnosu na široki i otvoreni pogled. To je osnova koju Srbija mora da razume i prihvati", rekao je Bergant.

Ističe da je Slovenija spremna da pomogne Srbiji na putu ka EU, gde god je to moguće i postoji želja.

"Uvek naglašavam da je Slovenija prirodni saveznik Srbije na putu ka EU. U stvari, mogu reći i da put od Beograda do Brisela može da vodi preko Ljubljane. Ali koliko od toga Srbija želi da iskoristi zavisi uglavnom od Srbije", rekao je Bergant.

Govoreći o saradnji Slovenije i Srbije Bergant ističe da bi Slovenija i Srbija mogle da postanu veoma bliski saveznici u budućnosti kao članice EU, ali da je preduslov za to da Srbija završi svoj zadatak u oblasti vladavine prava, demokratije, slobode medija, borbe protiv korupcije, međususedskih odnosa i kao rezultat toga da postane članica EU.

"U EU i drugde saveznici su uvek važni. Srbija i Slovenija bi to mogle da postanu, ali samo pod uslovom da ravnopravno i bez zavisti sarađuju", rekao je on.

Kako kaže veoma je ponosan na izuzetno dobre odnose dve zemlje na političkom, ekonomskom, kulturnom i drugim poljima.

"U stvari, između dve zemlje nema otvorenih pitanja, osim pitanja sukcesije, koje nije bilateralno već multilateralno pitanje, jer su u to uključene i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Ekonomija između dve zemlje jača, politički kontakti na najvišem i na nižem nivou su snažni. Dešava se razmena poseta, odlično se razumemo i sve ide u dobrom pravcu. Ukratko, osnova je odlična zato bi trebalo da sve podignemo na još viši nivo", smatra on.

Dodaje i da je zadovoljan i razvojnom pomoći koju je Slovenija do sada pružila Srbiji, jer je reč o 20 miliona evra.

"Rastu i slovenačke kapitalne investicije", zaključio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()